Hoppa till innehållet
Russel Lansbury
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Russell Lansbury, teknologie hedersdoktor 2014

Publicerad: 15 juli 2014

Russell Lansbury är professor emeritus i Work and Organisational Studies vid University of Sydney i Australien. Lansbury har starka kopplingar till Sverige och Luleå tekniska universitet sedan lång tid tillbaka. Han tillbringade ett år vid Lunds universitet under sin grundutbildning och har även varit gästforskare vid Arbetslivsinstitutet i Stockholm.

Sedan dess har Lansbury på ett framgångsrikt sätt lyft fram svensk arbetslivsforskning på den internationella arenan. För närvarande utvärderar han svensk arbetsorganisationsforskning på uppdrag av Forskningsrådet för arbetsliv, hälsa och välfärd.

Nyligen har han tillsammans med forskare från LTU beviljats forskningsmedel från Australien Research Council för att analysera skillnaderna i arbetsorganisation vid svenska och australienska underjordsgruvor. Detta är ett resultat av ett mångårigt samarbete som bidragit till utvecklingen av arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och till två av våra starka forsknings- och innovationsområden – Framtidens gruvor respektive Attraktiv samhällsbyggnad.

Lansbury är medlem i den internationella referensgruppen för LKABs FP7-projekt Innovative Technologies and Concepts for the Intelligent Deep Mine of the Future (I2Mine) där universitet har en central roll. Han är också medlem i den internationella referensgruppen för LTU:s projekt ATTRACT som handlar om samhällsomvandlingen i Malmfälten.

Russel Lansbury är General Member of the Order of Australia.