Hoppa till innehållet
Foto: Melina Granberg
Lilian Ryd, filosofie hedersdoktor 2018. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Sätter ljus på Sveriges nordliga historia

Publicerad: 9 november 2018

Lilian Ryd är kulturhistoriker och författare och har publicerat böcker och artiklar om nordsvensk kulturhistoria sedan 1980-talet. Lillian Ryds författarskap kretsar kring nordsvenskt nybyggarliv, kvinnohistoria och samisk traditionell kunskap. Under årets akademiska högtid promoverades hon till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

– Till att börja med vill jag tacka för denna utmärkelse. Det är en stor ära för mig att bli utnämnd till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, inledde Lilian Ryd hedersdoktorsföreläsning med namnet "Den fungerande vardagen. Självhushåll bland folk i Lappland."

Stark gemenskap mellan befolkningsgrupperna

Under föreläsningen tog hon med åhörarna till en svunnen, men ändå närliggande, tid då självhushållning, uppfinningsrikedom och samarbete dikterade livsvillkoren för människorna som bebodde Sveriges nordligaste landsdelar. Materiellt sett var de flesta att betrakta som fattiga men Lilian Ryds forskargärning har visat att nybyggar- och nomadlivet även innefattade stor frihet och en stark gemenskap.

– Det här var en tid när det inte var ägande och pengar som garanterade mat för dagen utan försörjningen skapades varje dag genom eget kunnande och ett hållbart användande av naturresurser. I dag ordnar vi vår tillvaro genom mängder av val, beskrivet som höjden av frihet, men tillgången till pengar är själva grundbulten och skulle källan till inkomsten sina så är vi totalt handfallna. Enligt mig lever vi betydligt mer otrygga liv än dåtidens människor, berättade Lilian Ryd och visade på tre grundprinciper som låg till grund för svunna tiders vardagsliv.

Tre grundprinciper

– Den första punkten är ”ät hela djuret”. Idag låter det som att vi skulle gå under om vi inte åt frukt och grönsaker dagligen men det kan inte vara sant för i så fall skulle inte vi nordeuropeiska människor existera. På stenåldern kom det inga bananbåtar eller lastbilar med apelsiner. Den andra punkten var ”gör en sak i taget”, vilket gjorde att man orkade med långa arbetsdagar utan semestrar och långhelger. Till sist ”vilodagen”. På den tiden höll man strikt på söndagsfrid och tillät sig själv att göra ingenting utan dåligt samvete.

Lilian Ryd växte upp i Vuollerim och studerade språk vid Uppsala universitet för att senare också ta en journalistexamen. I Lilian Ryds författarskap presenteras en mångårig forskningsverksamhet inom ett tidigare försummat område – nämligen Sveriges nordligaste delar. Hennes arbeten beskrivs ofta som goda exempel på värdefull forskning utanför den traditionellt akademiska ramen. Hennes materialinsamling har alltid varit djupintervjuer med informanter snarare än arkivkort på universitetsbiblioteken.

En vilja att nå ut

– Jag hade kunnat forska på det vanliga sättet men jag har en stark vilja att nå ut med de insamlade kunskaperna och doktorsavhandlingar har oftast väldigt få läsare. Det här sättet att forska har länge varit illa sett inom akademiska kretsar men jag känner att det är på väg att ändras, och det är ju min utnämning till hedersdoktor ett exempel på, konstaterade Lilian Ryd.

Lilian Ryd, filosofie hedersdoktor

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Läs mer

Taggar