Hoppa till innehållet
Foto: Petter Hedman
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Sofia Jannok, filosofie hedersdoktor 2021

Publicerad: 8 oktober 2021

Sofia Jannok, är född i den norrbottniska delen av Sápmi och har en mer än tjugoårig gärning som musikskapare och sångare.

Sofia Jannok har fått ta emot priser för sitt konstnärliga arbete, bland annat för bästa musikvideo vid  imagineNATIVE-festivalen i Toronto år 2016, Konstnärsnämndens största stipendium på tio år och Evert Taube-stipendiet, som delas ut av tidningen Vi, år 2020 “för gränslöst musikskapande på tre olika språk och en sällsynt förmåga att omsätta politisk drivkraft till popdängor i tiden”. The Oxford Handbook of Popular Music in the Nordic Countries nämner Sofia Jannok som en av de moderna jojkmusikerna. Utöver att ha satt norra Sverige och det samiska musikarvet på den internationella kartan har Sofia Jannok också utmärkt sig för sitt arbete för urfolks rätt, mot diskriminering och rasism och för miljön i Arktis.

Lyfter betydelsen av att Luleå tekniska universitet ligger i Sápmi.

Sofia Jannok säger att hennes morfar nog skulle ha varit väldigt glad över att hon blev hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Han var väldigt intresserad av studier, i synnerhet juridik och samers rättigheter. Men hennes morfar växte upp under en tid när samer inte var berättigade utbildning i samma grad som övriga, så han fick endast tre års sommarskola i kåta, då samer på den tiden inte fick lov att vistas i hus. Sofia Jannok skulle även vilja slå ett slag för att Luleå tekniska universitet, faktiskt ligger i Sápmi. Hon säger att ”det är vårt universitet också, det är en plattform för att utveckla det samiska samhället”.

Musik med ursprung i jojken

Sofia Jannok tycker att det är fantastiskt att finns ett universitet som Luleå tekniska universitet med konstnärlig inriktning i Sápmi. Hennes egen musik har sitt ursprung i jojken, som är den äldsta musikformen i Europa. Som hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet vill hon sätta ljus på det faktum att universitetet ligger på samisk mark, där hon säger att jojken ekat i dalgången sedan urminnes tider. Hon hoppas få tillfälle att inspirera främst musikutbildningen att ta detta i beaktning. För henne känns det som om hon tar emot utmärkelsen Årets hedersdoktor 2021 vid Luleå tekniska universitet, för tidigare generationer av hennes folk som inte hade tillgång till universitetet.

Föreläsning (2021-11-12) med hedersdoktor Sofia Jannok

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.