Hoppa till innehållet
Foto: Göran Ström
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Svante Lindqvist, filosofie hedersdoktor 2016

Publicerad: 6 juli 2016

Svante Lindqvist, är musiker, dramatiker och författare med rötter i malmfälten, som under lång tid gett viktiga bidrag till svenskt kulturliv och spridit kännedomen om det norrbottniska kulturarvet.

Han har upptecknat ett hundratal norrbottniska folklåtar, publicerade i boken Folkmusiken i Norrbotten. 1977 var han med och grundade folkmusikensemblen J P Nyströms, där han fortfarande är verksam, och genom vilken den upptecknade musiken förmedlades ut i världen. Gruppen har gett ut ett stort antal skivor, medverkat i radio- och TV-program i Sverige och utlandet och turnerat i många europeiska länder samt i Nordamerika och Japan. Lindqvist blev riksspelman 1977.

Svante Lindqvist har utgivit en rad skönlitterära verk, bland vilka kan nämnas den uppmärksammade novellsamlingen Än kan man köpa en Portello på Sporthallsfiket. Han har skrivit dramatik för Norrbottensteatern, Riksteatern, Sveriges Radio och Sveriges Television. Betydande är hans pjäser om samhällsutvecklingen i Malmfälten där pjäsen ”Mannen från Malmberget” är om möjligt landets mest spelade monolog.  Den spelades första gången 1993. Även efterföljaren ”Mannen från Malmberget återvänder” rönte stor uppmärksamhet. Lindqvist har under flera år varit krönikör i Sveriges Radio. Han har samarbetat med elitensembler som Norrbotten NEO samt även med Norrbottens kammarorkester. Han har medverkat i flera musikaliska projekt vid Luleå tekniska universitet.

Lindqvist har som musiker erhållit en mängd priser, bland vilka kan nämnas Zornmärket i guld, vilket han som förste norrbottning tilldelades 2011 för ”mästerligt, stilenligt och personligt spel av låtar från Norrbotten”. Han har verkat som orkestermusiker, studiomusiker, teatermusiker och i jazzsammanhang.

Svante Lindqvist förenar kulturell bredd med konstnärlig kvalitet. Genom sin mångsidiga verksamhet är han en utmärkt ambassadör för vår region såväl nationellt som internationellt. 

Taggar