Hoppa till innehållet
Tore Lundmark, konsultfirman Ramböll Luleå
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tore Lundmark, Teknologie hedersdoktor 2012

Publicerad: 31 augusti 2012

Expert på stålkonstruktioner och brobyggen, det är Tore Lundmark som har utsetts till ny hedersdoktor av Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet.

Han är chefskonstruktör på konsultföretaget Ramböll. Under hela sitt yrkesverksamma liv har han ägnat sig åt stålkonstruktioner och de senaste 30 åren åt att konstruera och utveckla stål- och samverkansbroar. Han arbetade bl. a i Köpenhamn med Öresundsbron, och har tillsammans med Luleå tekniska universitet varit inblandad i flera EU-projekt. Hans insatser har starkt bidragit till att göra Luleå till ett välkänt nordiskt kompetenscentrum för stålbroar.

Tore Lundmarks innovativa läggning har bidragit till nya lösningar i ett flertal projekt, vilket sparat mycket pengar åt skattebetalarna. Forsmobron över Ångermanälven där man under drift kunde byta den gamla överbyggnaden och på så sätt spara 100-tals miljoner är ett sådant exempel, liksom ett flertal andra svenska broar. Tore Lundmark är f.ö. även en duktig körsångare i Luleå kammarkör.