12:00 6 nov
Fredrik Ljunggren
Fredrik Ljunggren, professor i teknisk akustik håller i en boll som släpps från en meters höjd. Med hjälp av den kan forskarna mäta hur ljud och vibrationer breder ut sig i en byggnad. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hur skapar vi bra ljudmiljöer i höga trähus?

6 nov. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus, Storgatan 53
Svenska
Publicerad: 8 oktober 2019

Bristfällig ljudisolering mellan lägenheter kan utgöra ett allvarligt störningsmoment. Fredrik Ljunggren, ny professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet, föreläser om hur vi kan bygga bättre ljudmiljöer i höga trähus.

I en strävan mot ett mer hållbart samhällsbyggande blir det allt vanligare att flerbostadshus byggs i trä i stället för tyngre material. Akustiskt skiljer sig de från ett hus byggt i exempelvis betong. Det är vanligt att trähus uppfattas som otillräckligt ljudisolerade och att framförallt lågfrekvent ljud, som bastoner eller när grannen går omkring, upplevs som störande.

Fredrik Ljunggren forskar om vilka krav som bör ställas på ljudmiljön i bostäder samt hur träbyggnadstekniken kan utvecklas, bland annat med hjälp av metamaterial och hybridkonstruktioner. Förutom att skapa boenden där människor trivs, ser han en potential i att bygga fler hus av den förnybara råvara som vi har runt knuten. 

Kontakt

Fredrik Ljunggren

Fredrik Ljunggren, Professor

Telefon: 0920-491286
Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser