08:30 18 okt
Pierre-Dersin-ltu
Pierre Dersin, adjungerad professor i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Industriell AI – löften, begränsningar och utmaningar

18 okt. 2019, 08:30 - 09:30
Luleå, F341
Engelska
Publicerad: 8 oktober 2019

Artificiell intelligens, AI, kan vara en kraftfull hävstång för att skapa hållbara och konkurrenskraftiga transporter. Pierre Dersin, ny adjungerad professor i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet, föreläser om vilka utmaningar vi behöver lösa.

Artificiell intelligens skapar rubriker nästan varje dag. Det handlar om automatisk översättning som möjliggörs med AI, ansiktsigenkänning som har blivit en del av vardagen och spekulationer om att den framtida mänskligheten kommer att domineras av AI. De mer eller mindre skrämmande futuristiska scenarierna är inte längre begränsade till enskilda sensationsnyheter.

Målet med föreläsningen är att på ett sansat sätt undersöka vad AI kan eller inte kan göra för industrin idag och i framtiden. Pierre Dersin använder drift och underhåll av järnvägen som exempel, en verksamhet som funnits sedan 1800-talet, men som i dag genomgår en förvandling i och med den digitala revolutionen. Med en historisk tillbakablick pratar han om hur marktransportsystemen i allmänhet och järnvägssystemet i synnerhet, kan dra nytta av AI för att fortsätta vara både attraktiv och konkurrenskraftig. Han pratar också om vikten av ett nära samarbete mellan industri och akademi för att övervinna de utmaningar vi står inför.

Kontakt

Pierre Dersin

Pierre Dersin, Adjungerad professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser