Hoppa till innehållet

Information till nya doktorer - promovendi

Publicerad: 16 januari 2022

Doktorander som fått sitt examensbevis kommer att bjudas till promovering. Ceremonin hålls i Kulturens hus lördag 14 maj 2022. Du har möjlighet att bjuda med dig tre gäster. Sista anmälningsdag är den 27 mars.

Insignier - beställ doktorshatt senast 1 april

Under promotionsakten tar du emot insignierna doktorshatten/lagerkransen, doktorsringen (symboliskt) och diplomet. Om du deltar i promotionsceremonin får du doktorshatten som gåva. Om du är filosofie doktor och önskar promoveras med lagerkrans i stället meddelar du det via e-post till  akademiskhogtid@ltu.se senast 1 april. Så snart som möjligt men allra senast 1 april behöver du prova ut mått för doktorshatten. Måttet kan provas ut hos: Skräddar'n, Tullgatan 12, Luleå, 0920-69119. Du betalar själv för utprovning. Om du inte har möjlighet att få måttet utprovat, använd mallen i länken längst ner på denna sida för att ta dina hattmått. Mejla dessa direkt till hattmakaren: Marie Fredsberg-Lindström. Ange Promotion i Luleå samt ditt namn. 

Du som vill kan beställa en doktorsring via Teknologkåren. Den kan beställas året runt. 

Inbjudan

Inbjudan till nya doktorer skickas till den e-postadress som finns i personalsystemet på Luleå tekniska universitet. Om du har bytt adress, meddela akademiskhogtid@ltu.se för att säkerställa att din inbjudan kommer fram.

Generalrepetition

För att allt ska fungera väl är det nödvändigt med en generalrepetition. Den sker fredagen den 13 maj klockan 15.00 till cirka 17.00 i stora salen Kulturens hus. Ingen särskild klädsel gäller vid repetitionen. Ta med hattasken efter generalrepetitionen.

Tid och plats för ceremonin

Ceremonin börjar klockan 16.00. Processionsdeltagarna samlas klockan 14.45 vid stora salen, Kulturens hus. Övriga gäster ska senast klockan 15.45 inta sina platser. Ansvarig för processionens uppställning är Nazanin Emami. När processionen tågar in i salen under ledning av övermaskalken spelas ingångsmusik, som pågår tills alla är på plats. 

Bankett 

Efter ceremonin går det bussar till universitetsområdet där banketten hålls på STUK. Gästerna bjuds på mingel och sen på trerätters middag med dryck och kaffe, därefter dans. Du har möjlighet att bjuda med dig tre betalande gäster till banketten. Vid middagen sitter dina gäster vid ditt bord och du hittar bordsplaceringen på plats. Din huvudhandledare kommer att få en egen inbjudan till högtiden. Fakultetsnämnden bjuder dig, promovend, på banketten. Kuvertavgiften för dina gäster som deltar på banketten är 850 kronor per person och betalas med kreditkort/betalkort via anmälningsformuläret.

För dig som funderar på att ta med barn till högtiden kan det vara bra att veta att ceremonin i Kulturens hus är lång och barn behöver kunna sitta på sina platser under hela tiden. Vid banketten serveras alla gäster samma mat.

Stuk anordnar eftersläpp efter banketten. Läs mer och boka biljett här.

Klädkod

Högtidsdräkt eller akademisk dräkt bärs av de som deltar i processionen. Det innebär frack med vit väst och vit fluga eller gördel och vit fluga, svarta strumpor och svarta skor, lång klänning eller tvådelat plagg med lång kjol i valfri färg. Andra typer av högtidsdräkt exempelvis uniform eller folkdräkt kan förekomma. Rådför gärna med ceremonimästaren. För gäster gäller högtidsdräkt eller mörk kostym, lång klänning eller tvådelat plagg med lång kjol.

Om du vill ha en LTU-broderad frackkrage kan det beställas av Georg Sörman AB på St. Eriksgatan 41 i Stockholm. De har Luleå tekniska universitets mönster. Kontakt: georg.sorman@georgsorman.se, telefon 08-651 33 13.

Fotografering

Luleå tekniska universitet anlitar en fotograf som du kan boka för att fota dig och ditt sällskap under högtiden. Du bokar din fotografering via sms, uppgifter hittar du på Lulefotografernas bokningssida.  Egen fotografering under ceremonin är tillåten från respektive sittplats. Ljudliga eller skrymmande kameror undanbedes. 

Återbud

Eventuellt återbud meddelas snarast till akademiskhogtid@ltu.se. Gäller återbudet en gäst till banketten återbetalas inte bankettavgiften vid återbud senare än en vecka innan högtiden. Observera att utebliven betalning inte gäller som återbud. 

Kontakta akademiskhogtid@ltu.se vid frågor