Hoppa till innehållet

Information till nya hedersdoktorer

Publicerad: 21 augusti 2023

Du som är utsedd till ny hedersdoktor är välkommen till promoveringsceremonin i Kulturens hus i centrala Luleå, lördag 11 november 2023. Därefter är det bankett på universitetsområdet. Du har möjlighet att bjuda med dig gäster. Sista anmälningsdag är 30 september.

Inbjudan och anmälan

Inbjudan till ceremonin skickas ut i början av september och sista anmälningsdag är 30 september.

Efter anmälan får du ett kvitto till din e-post (om det inte kommer till din inkorg, kolla i mappen skräppost) tillsammans med en kod. Koden är din och dina bankettgästers inträdesbiljett till Kulturens hus och restaurang STUK. Visa upp kvittot med inträdeskoden vid respektive entré, antingen via mobil eller utskrift.

Insignier

Under promotionsceremonin tar du emot insignierna doktorshatten, doktorsringen och diplomet. Beställningen av dessa går via tekniska och filosofiska fakultetens sekreterare.

Generalrepetition

För att allt ska fungera väl är det nödvändigt med en generalrepetition. Den sker fredag 10 november klockan 15.00 till cirka 17.00 i stora salen i Kulturens hus. Innan repetitionen, titta gärna på denna instruktionsfilm om hur ceremonin går till.

Ingen särskild klädsel gäller vid repetitionen. Ta med dig hattasken efter generalrepetitionen (hatten får du under ceremonin).

Ceremoni

Ceremonin börjar klockan 16.00 i stora salen i Kulturens hus, lördag 11 november. Ceremonin inleds med en procession där nya hedersdoktorer, doktorer och professorer tågar in i salen under ledning av övermarskalken. Processionsdeltagarna samlas senast klockan 15.45 utanför stora salen för uppställning.

Övriga gäster ska sitta på sina platser senast klockan 15.45, då dörrarna stängs. För hedersdoktorernas gäster finns reserverade platser längst fram. Ceremonin tar cirka två timmar.

OBS! Innan ceremonin är det porträttfoto och gruppfotografering klockan 14.45 tillsammans med dekanerna i uppmärkt rum i Kulturens hus. 

Bankett

Efter ceremonin går det gratis bussar för bankettgästerna till universitetsområdet där banketten hålls på restaurang STUK. Banketten inleds med mingel och därefter följer en trerätters middag med dryck och kaffe, underhållning och tal. Bordsplaceringen hittar du på plats.

Universitetet bjuder dig som hedersdoktor och en medföljande på banketten. Du har även möjlighet att bjuda med dig upp till fyra betalande gäster till banketten. Kuvertavgiften för dina gäster är 850 kronor per person och betalas med kreditkort/betalkort vid anmälan.

Vid banketten serveras alla gäster samma meny, med hänsyn till specialkost och allergier som du anger vid anmälan. Det finns dock ingen barnanpassad meny.

Middagen brukar vara klar vid 23-tiden och därefter är det dans. Då öppnar restaurang STUK upp för andra gäster.

Klädkod

De som deltar i processionen bär högtidsdräkt. Det innebär frack med vit väst och vit fluga eller gördel och vit fluga, svarta strumpor och svarta skor alternativt lång klänning eller tvådelat plagg med lång kjol i valfri färg. Andra typer av högtidsdräkt exempelvis uniform eller folkdräkt kan förekomma.

I Luleå kan du hyra frack på Skräddar'n, Tullgatan 12, Luleå, 0920-691 19.

För bankettgäster gäller högtidsdräkt eller mörk kostym alternativt lång klänning eller tvådelat plagg med lång kjol.

Fotografering

Innan ceremonin är det porträttfoto och gruppfotografering för nya hedersdoktorer klockan 14.45 tillsammans med dekanerna i uppmärkt rum i Kulturens hus.

Egen fotografering under ceremonin i Kulturens hus är tillåten från respektive sittplats, dock ej från scenen. Undvik ljudliga eller skrymmande kameror.

Luleå tekniska universitet anlitar en fotograf som du kan boka för att fota dig och dina gäster i samband med banketten på restaurang STUK. Mer information och bokning av tid.

Universitetets fotografer kommer även att fota under ceremonin samt under minglet. Bilderna kan komma att publiceras på exempelvis universitetets webbplats och sociala medier.

Kontakt

Universitetets kontaktpersoner för nya hedersdoktorer:
Tekniska fakultetens sekreterare: Lena Nilsson, lena.e.nilsson@ltu.se
Filosofiska fakultetens sekreterare: Elin Lestander, elin.lestander@ltu.se