Hoppa till innehållet

Information till nya professorer och adjungerade professorer

Publicerad: 21 augusti 2023

Nya professorer och adjungerade professorer vid Luleå tekniska universitet är välkomna till en ceremoni i Kulturens hus i centrala Luleå, lördag 11 november 2023. Därefter är det bankett på universitetsområdet. Du har möjlighet att bjuda med dig tre gäster. Sista anmälningsdag är 30 september.

Inbjudan och anmälan

Du som har utsetts till ny professor eller adjungerad professor mellan den 1 oktober 2022 och 30 september 2023 bjuds in till årets installations- och välkomstceremoni. Inbjudan skickas ut under september och sista anmälningsdag är 30 september.

Efter anmälan får du ett kvitto till din e-post (om det inte kommer till din inkorg, kolla i mappen skräppost) tillsammans med en kod. Koden är din och dina bankettgästers inträdesbiljett till Kulturens hus och restaurang STUK. Visa upp kvittot med inträdeskoden vid respektive entré, antingen via mobil eller utskrift.

Insignier

Under ceremonin kommer du att få ta emot diplom av rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Generalrepetition

För att allt ska fungera väl är det nödvändigt med en generalrepetition. Den sker fredag 10 november klockan 15.00 till cirka 17.00 i stora salen i Kulturens hus. Innan repetitionen, titta gärna på denna instruktionsfilm om hur ceremonin går till. Ingen särskild klädsel gäller vid repetitionen.

Ceremoni

Ceremonin börjar klockan 16.00 i stora salen i Kulturens hus, lördag 11 november. Ceremonin inleds med en procession där nya hedersdoktorer, doktorer och professorer tågar in i salen under ledning av övermarskalken. Processionsdeltagarna samlas senast klockan 15.45 utanför stora salen för uppställning.

Övriga gäster ska sitta på sina platser senast klockan 15.45, då dörrarna stängs. Det är fri placering, med undantag för reserverade platser längst fram. I stora salen finns även utrymme för några fler anhöriga/vänner utöver dina bankettgäster. Dessa gäster ska anmälas (förnamn, efternamn) till: akademiskhogtid@ltu.se, då de också behöver en inträdeskod.

För dig som funderar på att ta med barn till högtiden kan det vara bra att veta att ceremonin i Kulturens hus är lång, cirka två timmar, och barn behöver kunna sitta på sina platser under hela tiden.

OBS! Innan ceremonin är det gruppfotografering klockan 14.45 tillsammans med rektor i uppmärkt rum i Kulturens hus.

Bankett 

Efter ceremonin går det gratis bussar för bankettgästerna till universitetsområdet där banketten hålls på restaurang STUK. Banketten inleds med mingel och därefter följer en trerätters middag med dryck och kaffe, underhållning och tal.

Du har möjlighet att bjuda med dig tre betalande gäster till banketten som du anmäler via länken i inbjudan. Vid middagen sitter dina gäster vid ditt bord och du hittar bordsplaceringen på plats. Universitetet bjuder dig på banketten. Kuvertavgiften för dina gäster som deltar på banketten är 850 kronor per person och betalas med kreditkort/betalkort vid anmälan.

Vid banketten serveras alla gäster samma meny, med hänsyn till specialkost och allergier som du anger vid anmälan. Det finns dock ingen barnanpassad meny.

Middagen brukar vara klar vid 23-tiden och därefter är det dans. Då öppnar restaurang STUK upp för andra gäster. Länk till köp av eftersläppsbiljetter kommer längre fram.

Klädkod

De som deltar i processionen bär högtidsdräkt. Det innebär frack med vit väst och vit fluga eller gördel och vit fluga, svarta strumpor och svarta skor alternativt lång klänning eller tvådelat plagg med lång kjol i valfri färg. 

I Luleå kan du hyra frack på Skräddar'n, Tullgatan 12, Luleå, 0920-691 19.

För bankettgäster gäller högtidsdräkt eller mörk kostym alternativt lång klänning eller tvådelat plagg med lång kjol. För gäster som endast deltar på ceremonin i Kulturens hus går det bra med vårdad klädsel.

Rådgör gärna med oss om du har frågor, mejla akademiskhogtid@ltu.se.

Fotografering

Innan ceremonin är det gruppfotografering för nya professorer och adjungerade professorer klockan 14.45 tillsammans med rektor i uppmärkt rum i Kulturens hus.

Egen fotografering under ceremonin i Kulturens hus är tillåten från respektive sittplats, dock ej från scenen. Undvik ljudliga eller skrymmande kameror.

Luleå tekniska universitet anlitar en fotograf som du kan boka för att fota dig och dina gäster i samband med banketten på restaurang STUK. Mer information och bokning av tid.

Universitetets fotografer kommer även att fota under ceremonin samt under minglet. Bilderna kan komma att publiceras på exempelvis universitetets webbplats och sociala medier.

Återbud

Eventuellt återbud meddelas snarast till akademiskhogtid@ltu.se. Gäller återbudet en gäst till banketten återbetalas inte bankettavgiften vid återbud senare än en vecka innan högtiden. Observera att utebliven betalning inte gäller som återbud. 

Vid frågor kontakta akademiskhogtid@ltu.se