12:00 29 nov
Magnus Karlberg
Magnus Karlberg, professor i datorstödd maskinkonstruktion, vill med sin forskning vill han bidra till att utveckla den svenska industrin. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hållbar tillväxt med färre produkter

29 nov. 2018, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus, Storgatan 53, Luleå
Svenska
Publicerad: 17 oktober 2018

Magnus Karlberg är ny professor i datorstödd maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet. Han föreläser om hur vi genom att flytta fokus från produkt till funktion kan skapa hållbar tillväxt.

Dagens produktorienterade konsumtionssamhälle är föråldrat och ohållbart då lönsamheten bygger på stora volymer med ”lagom” kvalitet. De flesta är överens om att värdet inte skapas av produkten utan snarare av funktionen vi får. Genom att flytta fokus från produkt till funktion kan vi därför skapa kraftfulla incitament för resurseffektivitet, cirkularitet och lönsamhet - det vill säga hållbar tillväxt på riktigt.

Magnus Karlberg har det senaste decenniet forskat om vilken kunskap företag och organisationer behöver för att sälja funktion och prestanda istället för produkter. Han presenterar aktuell forskning om helt nya affärsmodeller.