alanbegg
Alan Begg, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet Foto: Leif Nyberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kristallkula för nästa generations lager

Publicerad: 7 november 2014

Det var temat vid föreläsningen av nyutsedde hedersdoktorn Alan Begg som är forsknings- och utvecklingschef vid multinationella SKF, med doktorsexamen från Cambridge University.

– På 80-talet trodde man att oljan skulle vara slut om 25 år, och det stämde inte. När en IT-chef under samma årtionde pratade om World Wide Web så trodde vi inte på idén. Så jag har haft övertro på en del saker och underskattat annat. Ju längre fram man ska förutsäga, ju svårare är det. När lagren uppfanns 1907 var det något enastående. I dag tillverkar vi dem fortfarande, sade Allan Begg. 

Han är en av hjärnorna bakom SKFs exklusiva satsning på så kallade University Technology Centres (UTC), varav ett av fem i världen finns vid Luleå tekniska universitet.

Alan Begg sade att det var en stor ära för honom att bli utsedd till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och att han var glad att få stå inför en publik och få prata lite mer lättsamt än han brukar i alla fall när det handlar om just lager. Han har ett stort uppdrag från SKF med framtiden i fokus.

– När jag fick mitt jobb på SKF sade min chef: ” Vi har varit världsledande i 100 år, se till att vi är det 100 år till”, berättade Allan Begg.

När SKF satsar på framtiden handlar det bland annat om nästa generations lager med avancerad tillståndsövervakning. Man utvecklar morgondagens teknologi för övervakning av maskiner med smarta lager och där kommer SKF – LTU University Technology Center in i bilden. Det handlar om lager som ska kunna tala om när de är i behov av service, och till och med kunna reparera sig själva, något som skulle ge stora besparingar till industrin. Lager och system går från att vara passiva till att bli aktiva och självständiga.

– Vi vill få tidig varning om problem, så att när något håller på att gå fel i ett lager kan vi stoppa och åtgärda, innan det blir ett allvarligt fel. Man får som ett vykort var femte minut från lagret, som talar om hur det mår, sade Allan Begg.

Ett smart lager kan beskrivas som en lagerenhet med inbyggda sensorer för tillståndsövervakning, teknologi för att själv generera den elektriska energi som krävs för att driva sensorer samt utrustning för att trådlöst kunna överföra data till andra lager och nätverk. Roterande komponenter finns överallt och ett enda trasigt lager kan potentiellt orsaka produktionsstopp i en fabrik eller att exempelvis ett tåg eller vindturbin stannar.

– Ett lager kan sägas vara hjärtat i en roterande maskin, men i framtiden ska det inte bara vara hjärtat, det ska vara hjärnan också, sade Allan Begg.

Taggar