Hoppa till innehållet
Foto:  Petter Hedman/Juliana Fälldin/Tomas Bergman
Hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet 2021, Sofia Jannok, Anders Sundström och Sara Arnia. Foto: Petter Hedman/Juliana Fälldin/Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleå tekniska universitets hedersdoktorer 2021 utsedda

Publicerad: 8 oktober 2021

Luleå tekniska universitet har utsett tre nya hedersdoktorer: artisten Sofia Jannok, före detta näringsminister Anders Sundström och skådespelerskan Sara Arnia.

Sofia Jannok, filosofie hedersdoktor, 2021

– Det är osannolikt, roligt, en stor ära verkligen. Min morfar skulle ha varit väldigt glad över att jag blev hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Han var väldigt intresserad av studier, i synnerhet juridik och samers rättigheter. Men min morfar växte upp under en tid när samer inte var berättigade utbildning i samma grad som övriga, så han fick endast tre års sommarskola i kåta, då samer på den tiden inte fick lov att vistas i hus. Jag skulle även vilja slå ett slag för att Luleå tekniska universitet, faktiskt ligger i Sápmi. Det är vårt universitet också, det är en plattform för att utveckla det samiska samhället, säger Sofia Jannok.

Sofia Jannok tycker att det är fantastiskt att finns ett universitet som Luleå tekniska universitet med konstnärlig inriktning i Sápmi. Hennes egen musik har sitt ursprung i jojken, som är den äldsta musikformen i Europa.

– Som hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet vill jag sätta ljus på det faktum att universitetet ligger på samisk mark där jojken ekat i dalgången sedan urminnes tider. Jag hoppas få tillfälle att inspirera främst musikutbildningen att ta detta i beaktning. Det känns som om jag tar emot det här priset för tidigare generationer av mitt folk som inte hade tillgång till universitetet, säger Sofia Jannok.

Anders Sundström, teknologie och filosofie hedersdoktor, 2021

– Stort, stort tack. Jag är väldigt stolt och glad över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Det är ett fint erkännande för att jag faktiskt lagt en stor del av mitt liv på att utveckla norra Sverige. Det är ingen tvekan om att det är här jag lagt min energi när det gäller utveckling av bland annat näringslivet. Vad som hänt sedan 1970-talet är att näringsgeografin i Sverige har förändrats, idag utbildar Norrbotten sin egen högkvalitativa kompetens inom den tekniska sektorn, istället för att köpa in den, mycket tack vare Luleå tekniska universitet, säger Anders Sundström, som var kommunalråd i Piteå 1980-1994, och bland annat arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister under 90-talet.

Han menar att ny-industrialiseringen i vårt land, tar avstamp i norra Sverige och att de industrisatsningar som görs just nu i Norrbotten och Västerbotten, sker tack vare Luleå tekniska universitet. Att Anders Sundström har utsetts till hedersdoktor, gör att han kommer att fortsätta att verka för universitetets utveckling, så att Luleå tekniska universitet blir än mer en spjutspets inom forskning, något som genererar ökade resurser till forskning och de bästa medarbetarna.

– Jag vill medverka till att göra världen uppmärksam på hur viktig Luleå tekniska universitet är. Det skapas stora värden inom industrin i Norrbotten och allt har sin grund i Luleå tekniska universitetet. Utan universitetet hade de stora satsningar som sker i norra Sverige nu, aldrig hänt, säger Anders Sundström.

Sara Arnia, filosofie hedersdoktor, 2021

– Jag tackar, jag tackar. Det här hade jag aldrig trott, att jag skulle bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Jag blev så himla glad när jag blev Årets Norrbottning 2017, det var som en guldlänk runt halsen, det var så fint. Jag är ju som en blandning av publiken i Norrbotten. Att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, det är lite eljest för mig, en annan skala. Jag har ingen akademisk bakgrund, jag kommer från andra kretsar, men inget är sämre än det andra. Att bli utsedd till hedersdoktor ser jag som ett mycket fint tack för det jag gett min publik under alla år i Norrbotten. Det blir som en fin slutgåva för mig, när jag nu slutat vid teatern, säger Sara Arnia.

1970 kom Sara Arnia från teatern i Vasa i Finland, till Norrbottensteatern i Luleå, som hon lockades till för teaterns konstnärliga rykte och demokratiska arbetssätt. Där har hon varit verksam i 45 år. Hon har bland annat samarbetat med Staffan Göthe, där hon gjorde stor succé i rollen som Linnéa Cervieng i "En uppstoppad hund". Den blev ett betydelsefullt genombrott för Norrbottensteatern och svensk teater. Han dedikerade pjäsen Arma Irma till Sara Arnia, som hon gjorde tillsammans med Rolf Hedberg.

Hon har även arbetat med Staffan Westerberg och då är man som i en annan värld, Staffans Westerbergs teatervärld, en underbar och speciell värld, säger hon. Lika mycket har hon tyckt om att vara på turné med någon av sina enmansföreställningar, på små scener runt om i länet, som i Korpilombolo och Arjeplog, eller att få se hur eleverna på Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet, utvecklas under sina 3 år innan de flyger ut i världen.