Hoppa till innehållet
FrankBruckner-ltu
Frank Brückner, adjungerad professor i produktionsutveckling. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Frank Brückner, adjungerad professor i produktionsutveckling

Publicerad: 6 november 2017

Frank Brückner forskar om additiv tillverkning – även kallat 3D-printing – i industriell skala. Hans forskning går att applicera på allt från tillverkning av medicinska implantat till maskindelar i jetmotorer.

Frank Brückner växte upp i tyska Dresden. Han började studera automatisering och styrteknik på Dresdens tekniska universitet och läste parallellt kurser i företagsekonomi. Efter ingenjörsexamen gick han vidare och skrev sin doktorsavhandling i maskinteknik med fokus på laserteknik.

– Jag bytte bana när jag skrev min avhandling och det var så jag började arbeta med lasrar. Jag gillade blandningen av simulerade experiment blandat med praktiska element. Med en ordentlig teoretisk bakgrund kan du lösa många problem i praktiken, säger han.

Medicinska implantat och motordelar

Efter utbildningen började Frank arbeta på Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS i Dresden. Han började som forskare, blev sedan projektledare och är i dag chef för avdelningen för additiv tillverkning.

– Vi framställer allt från medicinska implantat till motordelar. Vi kan exempelvis skanna in en kroppsdel och sedan tillverka exakt det implantat som behövs så att ingreppet blir så litet som möjligt. Det vi gör har otroligt många användningsområden i verkliga livet.

Han har stora förhoppningar på samarbetet med Luleå tekniska universitet; på forskningen som ska bedrivas tillsammans men också på att få handleda studenter som ska skriva sina doktorsavhandlingar.

 – Forskningen jag arbetar med passar väldigt bra med den som bedrivs vid Luleå tekniska universitet. Jag vet att vi kommer fokusera en del på hur forskningen kan appliceras i bland annat stålbranschen. Men vi kommer också utveckla ny forskning och samarbeta en hel del när det kommer till studenter som ska skriva sina doktorsavhandlingar. Jag ser fram emot att få arbeta med doktorander från universitetet eftersom den grundläggande forskningen på det här området är otroligt spännande.

Lär sig svenska

Frank bor fortfarande kvar i samma stad i Tyskland som han vuxit upp, studerat och i dag arbetar i.

– Jag har inte tagit mig så långt från platsen där jag växte upp. Men det gör ingenting för jag reser väldigt mycket i jobbet. Mitt arbete tar upp väldigt mycket av min tid och då känns det skönt att komma hem till familjen.

Just nu håller han på att lära sig svenska för att kunna kommunicera med sina nya forskarkollegor på Luleå tekniska universitet.

– Jag gillar språket och nu pratar jag väldigt mycket med svenskar och då är det bra om jag talar samma språk som de gör. För mig är det ett intressant språk även om det inte är så många som talar det. Jag räknar med att samarbetet med universitetet kommer pågå under en lång tid och att kunskaperna kommer att komma till användning. Men jag är verkligen bara på nybörjarnivå ännu.