Hoppa till innehållet
Foto: Tomas Bergman
Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation

Publicerad: 7 november 2017

Malin Malmström undersöker finansiering av entreprenörskap. Som forskare fick hon följa med bakom stängda dörrar och kunde sedan visa hur företagande kvinnor får både mindre och färre anslag.

Malin Malmströms forskning undersöker vilken roll genus spelar när offentliga medel ska fördelas till entreprenörer. Där har hon kunnat visa att företagande kvinnor får betydligt färre och mindre anslag än företagande män.

– Företagande kvinnor har svårare att 
få banklån och investeringar från riskkapitalister. Därför är det här särskilt anmärkningsvärt, eftersom offentliga medel till viss del har till uppgift att rätta till snedfördelningen.

I detta forskningsprojekt har Malin suttit med i mötesrum där offentliga finansiärer diskuterat företagare som sökt finansiering. Från början var det inte tänkt att fokusera på genus, utan att undersöka hur finansiella bedömningsprocesser inom offentlig finansiering går till bakom stängda dörrar. Men efter de inledande undersökningarna började ett tydligt mönster träda fram.

– Jag är egentligen inte genusforskare – jag är entreprenörskapsforskare. Men i den här studien såg vi att det bakom stängda dörrar finns en klar skillnad i hur finansiärer pratar om företagande kvinnor och män. Det skjuts in betydligt mer tvivel och ifrågasättanden när de pratar om kvinnor – även då det går att jämföra nyckeltal och se att det i verkligheten inte finns någon skillnad.

Stor uppmärksamhet internationellt

Publiceringarna som följde har fått stor internationell uppmärksamhet och en populärvetenskaplig version av artikeln publicerades i den anrika tidskriften Harvard Business Review.

– Vi fick väldigt stor spridning och den refereras till väldigt mycket på senare tid. Det har bland annat lett till att jag får
många förfrågningar om att komma till olika institutioner och företag och föreläsa om genus.

Det var nära att Malin valde en annan karriär. När hon började läsa ekonomprogrammet på Luleå tekniska universitet var det efter ett antal år på advokatbyrå i Luleå.

– Jag var ute efter att byta spår i yrkeslivet och genom mitt uppsatsarbete i slutet av utbildningen väcktes mitt intresse på allvar för det akademiska spåret. Det var när en av mina nuvarande kollegor skulle disputera som jag fastnade för den akademiska världen. För mig verkade det otroligt spännande att få skriva en egen avhandling.

Skillnader mellan stad och landsbygd

När universitetet utlyste nya doktorandtjänster blev Malin tillfrågad om hon ville skriva sin avhandling och sedan dess har hon arbetat inom akademin.

Hennes forskning kommer att fortsätta fokusera på hur finansiärer fördelar medel till entreprenörer. Hon ska även undersöka vilka skillnader som finns i hur entreprenörer på landsbygden och i städer bedöms samt hur entreprenörer löser sina kapitalbehov. 

Kontakt

Malin Malmström

Malin Malmström, Professor

Telefon: 0920-491087
Organisation: Entreprenörskap och innovation, Industriell ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle