Hoppa till innehållet
Foto: Tomas Bergman
Thomas Zobel, professor i kvalitetsteknik. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Thomas Zobel, professor i kvalitetsteknik

Publicerad: 8 november 2017

Thomas Zobel är ingenjören från Småland som studerar företags beteenden och värderingar. Målet är att förändra deras sätt att tänka och agera i miljö- och hållbarhetsfrågor.

Redan på högstadiet visste Thomas Zobel att han ville ägna sig åt miljöstudier. Han växte upp i Huskvarna i en friluftsintresserad familj och där föddes också en kärlek till naturen som följt honom genom livet.

– Vi var alltid ute och fiskade eller jagade så jag fick väldigt tidigt kontakt med naturen.

Hösten 1992 flyttade han 130 mil norrut för att påbörja sin akademiska bana vid Luleå tekniska universitet. Här utbildade han sig till civilingenjör med inriktning samhällsbyggnadsteknik.

– Då var det den enda civilingenjörsutbildningen i Sverige med en tydlig miljöprofil. För mig var det ett självklart val.

Inte använder den teknik som finns

I sin forskning har han valt att fokusera på hur företagsledningar styr och effektiviserar sitt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Jag såg ganska tidigt att problemet egentligen inte handlar om bristande teknik. Lite förenklat kan man säga att problemet 
är att vi inte utnyttjar den teknik som finns tillgänglig. Därför är jag mer intresserad av att studera vilka beslut som ledningen i ett företag tar och vilka värderingar som ligger bakom.

Utöver studier och forskning på universitetet har Thomas även jobbat som miljösamordnare på bland annat Volvo Personvagnar och även studerat ett år på University of Idaho i USA. Under de 25 år som han har ägnat åt miljöteknik har sättet att prata om problematiken förändrats.

– När jag började studera handlade det mycket om reningstekniker. Företagen bedrev sin verksamhet som de alltid gjort och försökte sedan ta hand om emissionerna i efterhand. Vi skapade ett problem och försökte sedan lösa det. Men där befinner vi oss inte i dag. Nu jobbar vi i stället för att problemet inte ska uppstå överhuvudtaget.

Thomas friluftsintresse har följt honom upp till Norrbotten och han tillbringar många vinterhelger i Björkliden. Han åker telemarkskidor och går gärna på toppturer. Under sommarmånaderna tävlar han också
i cykling och löpning.

– Det blir väldigt mycket tid med sport och friluftsaktiviteter. Jag är baskettränare 
åt en av mina söners basketlag och jag är vallare åt en annan som tävlar i längdskidåkning. Man skulle kunna säga att idrott och tävlande är vad jag gör när jag inte arbetar eller sover.

Göra hållbarhet till en lönsam affär

Målet med Thomas forskning är att visa hur företag kan arbeta för att minska sin inverkan på miljön och samtidigt göra hållbart företagande till en lönsam affär.

– Vad företag bestämmer sig för att göra, vilka material de använder och hur de bedriver sin verksamhet, får enorm inverkan på vår miljö. Jag har arbetat och studerat de här frågorna ganska länge nu och ska jag vara helt ärlig så ser det inte bra ut. Det går inte särskilt bra för planeten. Vi lever på ett sätt som inte är hållbart. Men min förhoppning är att jag ska kunna bidra till att saker blir bättre.