Hoppa till innehållet
Foto: Tomas Bergman
Fredrik Nikolajeff, professor i medicinsk teknik Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fredrik Nikolajeff, professor i medicinsk teknik

Publicerad: 20 oktober 2019

Genom tekniska innovationer som möter sjukvårdens behov vill Fredrik Nikolajeff bidra till förbättrad hälsa. Han utvecklar medicinsk teknik som i framtiden har förutsättningar att hjälpa oss att upptäcka sjukdomar redan innan de bryter ut.

Graviditetstestet, pacemakern och ultraljudet är alla viktiga uppfinningar av svenska läkare och ingenjörer. Fredrik Nikolajeffs drivkraft är att skapa nästa generations innovationer som gör nytta för människors hälsa och välmående under livets olika faser. Med hjälp av högupplösande infraröd laser har hans forskargrupp fångat upp de små molekylära förändringar som sker vid okontrollerad celltillväxt. Tack vare tekniken blir det möjligt att diagnostisera bröstcancer tre till fem år tidigare än i dag. På liknande sätt kan exempelvis förstadierna till Alzheimers sjukdom upptäckas långt innan hjärnan skadas allvarligt. Nästa steg är att validera metoden och med olika typer av artificiell intelligens samla in stora datamängder för att hitta kännetecken för friska eller sjuka patienter.

Fredrik Nikolajeff vill även skapa plattformar som knyter ihop sjukvården med forskning, utbildning och näringsliv på sätt som är till nytta för samhället. Här ser han stora möjligheter i att öka kunskapsutbytet mellan aktörer samt mellan olika delar av landet.

Han föddes 1966 i Stockholm och disputerade på Chalmers 1997 med en avhandling om tillämpningar av laser- och mikrooptik. För den optiska innovation som ledde fram till det högteknologiska företaget Rolling Optics AB har han tillsammans med en tidigare student fått utmärkelsen Årets innovatör vid Uppsala universitet.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.