Hoppa till innehållet
Jessica K Ljungberg
Jessica K. Ljungberg, professor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jessica K. Ljungberg, professor i teknisk psykologi

Publicerad: 30 oktober 2019

Jessica K. Ljungberg är forskaren som brinner för att äldre personer ska få en bättre livssituation. Genom att studera hur vi lever våra liv vill hon ta reda på hur vi på bästa sätt kan träna hjärnan att bevara våra minnen när vi åldras.

Befolkningen i västvärlden blir friskare och lever längre, men samtidigt upplever allt fler både ensamhet och understimulans efter att de gått i pension. Jessica K. Ljungberg har i sin forskning sett att nyckeln till ett bra åldrande är att träna hjärnan genom konstant aktivitet och utmaningar. Att vi förstår våra minnen, och kan bevara dem, menar hon är avgörande för att vi inte ska förlora en del av oss själva när vi blir äldre. Hon hoppas att hennes arbete ska bidra till att både de som bor på äldreboenden och de i eget hem ska få bättre mental träning genom exempelvis sociala aktiviteter.

Den röda tråden i Jessica K. Ljungbergs forskning har varit minnen och uppmärksamhet. Hon disputerade 2006 vid Umeå universitet med en avhandling om hur ljud påverkar vår uppmärksamhet när vi kör tyngre fordon som exempelvis skogsmaskiner. I ett aktuellt projekt tillsammans med SAAB ska hon undersöka hur rekryteringen av stridspilotkadetter som flyger Gripen ser ut och hur bra dagens simulatorträning fungerar.

Hon föddes 1971 i Funäsdalen, där hon växte upp med fjällens skidåkning runt knuten. Hon har alltid trivts med att ha ett aktivt liv, inom både musik och idrott. Under flera år turnerade hon med coverbandet Back on Track som sångerska och för några år sedan började hon spela hockey för att utmana sig själv i en helt ny gren. 2011 belönades hon med Skytteanska Samfundets pris till yngre forskare vid Umeå universitet. 

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Jessica Körning-Ljungberg

Jessica Körning-Ljungberg, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492851
Organisation: Psykologi, Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik