Hoppa till innehållet
Olov Schelén - professorsinstallation 2020
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Olov Schelén – professor i distribuerade datorsystem

Publicerad: 29 oktober 2021

Datorer var under Olov Scheléns uppväxt något okänt men blev under arbetslivet en allt större del av hans vardag. I dag är det mesta i hans arbete virtuellt. Han är övertygad om att hans forskningsområde distribuerade datorsystem är ett av de viktigaste för Sverige att utvecklas inom.

Distribuerade datorsystem innebär att många datorer och annan teknisk utrustning samverkar med hjälp av ett nätverk. Tillsammans löser de problem åt dig, utan att du märker det. Det som driver Olov Schelén är de utmanande problemen inom området samt att det finns tillämpningar precis överallt.

Något av det roligaste med hans jobb är just studentkontakten och forskningsprojekten. När han avslutar sitt arbetsliv hoppas han framför allt ha bidragit till spridningen av kunskap och förståelse för distribuerade datorsystem. Det handlar mycket om teambyggande och problemlösning, och är inte så inbundet som man först skulle kunna tro. Olov Scheléns analytiska egenskaper och erfarenhet i att bygga upp saker från grunden är något han upplever varit till nytta i hans arbetsliv.

Olov Schelén, född 1961 i Gävle, disputerade 1998 med en avhandling om servicekvalitet på internet. Han beskriver sitt yrkesliv som lite brokigt, men är stolt över att han efter sin doktorsavhandling tog resultaten direkt ut i industrin genom en start-up. På fritiden är han gärna på dansbanan eller ute i naturen, helst på långfärdsskridskor. 

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Olov Schelén

Olov Schelén, Professor

Telefon: 0920-492237
Organisation: Cyberfysiska system, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik