Hoppa till innehållet
Emil Hällstig
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Emil Hällstig, adjungerad professor i experimentell mekanik

Publicerad: 1 november 2021

Emil Hällstig var tidigt intresserad av fotografering och 3D-bilder i form av hologram. Det som fascinerade var det visuella, att skapa bilder av ljus. Detta ledde också till hans arbete och forskning inom optisk mätteknik. Idag jobbar han på det internationella företaget Veoneer, som utvecklar teknik och sensorer för bilar.

Emil Hällstigs forskning handlar om laserradar, så kallad LiDAR, vilket är motsvarigheten till radar men som använder sig av ljus istället för radiovågor. Genom att skicka ut laserpulser och mäta den tid det tar för ljuset att gå fram och tillbaka till ett objekt kan man räkna ut avståndet. Med hjälp av LiDAR kan bilarna bli mer intelligenta och på så sätt förhindra olyckor och bli mer självkörande.

Han drivs av hur grundläggande fysik och optik kan användas för nya spännande tekniska produkter och framför allt om dessa produkter kan bidra till färre olyckor eller mer miljövänliga självkörande fordon.  Emil Hällstig tycker att det roligaste är att tillsammans med kollegor och kunder lösa svåra problem och utveckla någonting som sedan kommer till nytta. Förhoppningen är att inom en inte allt för avlägsen framtiden kunna åka i en bil som gjorts helt självkörande med hjälp av sådana sensorer.

Emil Hällstig, född i Skellefteå 1975, disputerade 2004 vid Uppsala universitet med en avhandling om hur man kan styra och forma ljus utan rörliga delar. 2017 blev hans dåvarande utvecklingsavdelning på Skellefteåföretaget Optronic uppköpt av företaget Autoliv, vilket sedan dess gett honom möjligheten att jobba med en rad bilföretag från hela världen. Idag delar han sin tid mellan forskningsämnet experimentell mekanik och Veoneer. På fritiden umgås han med familjen, är gärna i sommarstugan vid havet och spelar beachvolleyboll så ofta det finns möjlighet.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Emil Hällstig

Emil Hällstig, Adjungerad professor

Organisation: Experimentell mekanik, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik