12:00 26 nov
Richard Larker
Richard Larker, adjungerad professor i materialteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Robusta ultrahöghållfasta stål - ett tekniksprång för lättare konstruktioner

26 nov. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus, Storgatan 53
Publicerad: 16 oktober 2019

Richard Larker, ny adjungerad professor i materialteknik vid Luleå tekniska universitet, föreläser om nya sätt att framställa ausferritiska stål som är både extremt starka och mycket sega.

Mekaniska egenskaper hos stål innebär en avvägning mellan styrka, seghet och kostnad. Avgörande faktorer som bestämmer stålets mikrostruktur är dels valet av legeringsämnen, dels hur det formas och härdas. Att tillverka stål som både är segt och ultrahöghållfast har länge varit en svår kombination, men Richard Larkers tidigare erfarenheter från stålkompositen segjärn har öppnat nya möjligheter: En ovanligt hög kiselhalt kombinerad med saltbadshärdning och bakning i luft ger kostnadseffektiva ultrahöghållfasta och robusta, så kallade ausferritiska stål. Välkommen till en föreläsning om innovationer som innebär ett tekniksprång för branscher i behov av robusta och lätta konstruktioner.

Kontakt

Richard Larker

Richard Larker, Adjungerad professor

Organisation: Materialteknik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik