Hoppa till innehållet
12:00 10 dec
Emil Hällstig
Emil Hällstig, adjungerad professor i experimentell mekanik. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Självkörande fordon och användningen av laserradar

10 dec. 2021, 12:00 - 12:45
Luleå, Vetenskapens hus eller digitalt
Svenska
Gratis
Publicerad: 2 november 2021

Bilindustrin genomgår en revolution med mer självkörande, elektriska och uppkopplade fordon. Allt för att skapa säkrare och mer miljövänliga transporter. Men för att åstadkomma detta behöver bilarna kunna upptäcka vad som finns runt dem. Med hjälp av laserradar, så kallad LiDAR, kan bilen mäta in sin omgivning i 3D. Emil Hällstig, ansvarig för utvecklingen av LiDAR-sensorer på företaget Veoneer och ny adjungerad professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet, berättar om dagens och framtidens bilsensorer. Max 100 personer i lokalen.

Genom att skicka ut laserljus och mäta den tid det tar för ljuset att gå fram och tillbaka till ett objekt kan man räkna ut avståndet. För att se långt och noggrant behöver enskilda fotoner detekteras med extrem tidsnoggrannhet. Det är också viktigt att skilja dessa fotoner från solljus eller LiDAR på andra bilar, samt förstå hur ljuset påverkas av till exempel väder och andra störningar.

Lunch och fika finns till försäljning.

Välkommen!