Sveriges mäktigaste kvinna, Malin Frenning, nu utsedd till Hedersdoktor på LTU, var en gång student på LTU och ordförande i Teknologkåren, i dag mötte hon dagens ordförande Johan Aaro.

Sveriges mäktigaste kvinna läste på LTU

För drygt 20 år sedan var hon själv student på LTU. Malin Frenning är i dag är chef för affärsområdet bredbandstjänster på Telia Sonera.

Malin är nu återigen på plats på LTU eftersom hon är en av dem som utnämns till hedersdoktor på LTU. Av Veckans affärer utsågs hon tidigare i år till Sveriges mäktigaste kvinna.

De tre hedersdoktorerna som på lördag 12 november får ta emot sina doktorshattar i samband med Akademiska högtiden på universitetet höll föreläsningar. Först ut var Malin Frenning. Det var tekniskt basår som 1986 lockade henne som 19-åring från Sundsvall till Luleå och Luleå tekniska universitet. Nu är hon hedersdoktor på LTU.

– Det är hedersamt att stå här i dag. Ja, i dag har jag som chef för bredbandstjänster på Telia Sonera ansvar för 40 miljarder kronor och 13 000 medarbetare i 20 länder. Det är en otroligt spännande bransch jag arbetar inom i dag, det händer så mycket hela tiden, sade Malin Frenning.

IMG_2410.jpg
Martin Jonsson, utvecklings- och forskningschef på Gestamp- Hardtech AB i Luleå, Malin Frenning, chef för affärsområdet bredbandstjänster på Telia Sonera och Landshövding Per-Ola Eriksson , alla hedersdoktorer på LTU.

I mitten av 1980-talet var Luleå tekniska universitet, det enda lärosätet i Sverige som erbjöd möjlighet till komplettering av som i Malin Frennings fall, 3-årig samhällsvetenskaplig linje till 4-årig teknisk utbildning. Hon läste in fysik, matte och kemi. Förutom studier i maskinteknik läste hon även Industriellekonomi. Det var en kombination som passade henne perfekt. Dessutom var hon ordförande i Teknologkåren.

– Kåråret blev mitt första möte med ledarskapets strukturer och jag brinner för ledarskap. När jag sökte min första anställning, var det kåråren som stack ut bland övriga sökande. Så just det valet att engagera mig i kåren var viktigare än jag kunde tänka mig. Det var en otroligt trygg miljö på Campus i Luleå och jag har kvar mina vänner från de åren, säger hon.

Malin Frenning talade en hel del om mobiltelefonins utveckling, betydelse i samhället och vad som faktiskt har hänt sedan de första mobilkolosserna producerades 1981. Hon talade också om mobiltelefonens fader, framlidne, Östen Mäkitalo som hon arbetade tillsammans med under en tid. Han blev en förebild för henne.

– Han hade en unik förmåga, nämligen att inget var omöjligt. Han vågade ta initiativ och vågade möta risker, sade Malin Frenning.

IMG_2395.jpg
Malin Frenning, nu utsedd till Hedersdoktor på LTU

Efter Malin Frenning tog Martin Jonsson vid som föreläsare.  Han är i dag utvecklings- och forskningschef på Gestamp- Hardtech AB i Luleå. Under många års tid har företaget och LTU samarbetat med varandra. Han talde om företagets utveckling inom krocksäkerhet av fordon och hur efterfrågan på de tjänsterna ökade på 90-talet, liksom att minska bränsleförbrukningen och minska utsläppen av koldioxid och hur det påverkade företagets sätt att arbeta. Han var student på LTU 1980-1984 och läste maskinteknik.

– Det var en bra utbildning på LTU, man satsade mycket på studenterna och det var mycket undervisning i mindre klasser. Det är en stor ära att bli hedersdoktor på LTU. Det är ett erkännande för företaget och att de satsningar vi har gjort har gått fram på ett bra sätt, sade han.

Den siste hedersdoktorn som föreläste, var landshövding Per-Ola Eriksson. Han höll ett brandtal om vilken betydelse LTU har haft för Norrbotten och Sverige, och talet innehöll många humoristiska detaljer och en hel del personliga anekdoter.  Redan i inledningen, erkände han:

- Jag har inte studerat på LTU, och nu inser jag att det var fel, sade han.

Hans tal var en hyllning till LTU.

– Kalla det gärna en kärleksförklaring. Om man kan vara kär i ett universitet, så då är jag det och jag kan säga, att utan LTU hade det inte blivit några Serverhallar i Luleå. Luleå tekniska universitet är den viktigaste satsning som skett i Norrbotten i modern tid. Det kan jämföras med byggandet av järnvägen för mer än hundra år sedan. Universitetet gör att vi når en internationell arena vi annars inte skulle ha nått. LTU har lagt grunden för många framgångsrika företagsledare i Sverige.