Akademisk högtid
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Akademisk högtid 2012

Luleå tekniska universitets akademiska högtid 2012 med doktorspromotion, installation av nya professorer, diplomutdelning till nya adjungerade professorer samt utdelning av akademiska priser och stipendier ägde rum den 10 november.

Fyra hedersdoktorer fr, v Margareta Kempe, Eva Karlsson, Tore Lundmark och i förgrunden Benny Andersson. Foto Per Pettersson, PP-Media

Årets akademiska högtid firad

Hattar på för hedersdoktorer och doktorer vid Luleå tekniska universitet är huvudattraktioner vid universitetets akademiska högtid som firades i helgen. Även festliga klänningar, champagne, tre rätters middag och skön sång är starka inslag, liksom högtidliga tal.

Foto; Johan Sterte, rektor LTU högtidstalar
Högtidstal av LTU:s rektor Johan Sterte

- Idag är det fest och jag vill gratulera alla våra nya hedersdoktorer, doktorer, professorer och adjungerade professorer, sade LTU:s rektor Johan Sterte under sitt högtidstal.

För att ge extra krydda åt sin gratulation sjöng han även en kort strof av sin favorit kompositör Robert Zimmerman, alias Bob Dylan. Johan Sterte lyfte särskilt fram och hyllade det arbete som universitetets doktorer lagt ner för att nå fram till sina forskningsmål och därmed bli teknologie, respektive filosofie doktorer. 

Bild; Proccesionen ledd av Övermarskalk Lovisa Ulfsdotter
Processionen in i Aula Aurora ledd av Övermarskalk Lovisa Ulfsdotter

Högtidstalet föregicks av en lång procession in i universitetets Aula Aurora, ledd av övermarskalken Lovisa Ulfsdotter. Till ingångsmusik marscherade, enligt traditionen, fanbärare följda av rektor, fakulteternas dekaner, hedersdoktorerna, studentkårerna och särskilt inbjudna gäster med flera. På plats i Aulan kunde så de högtidliga utnämningarna genomföras. 

Bild; Benny Andersson, Margareta Kempe, Eva Karlsson och Tore Lundmark
Hedersdoktorerna Benny Andersson, Margareta Kempe, Eva Karlsson och Tore Lundmark, promoverades under den akademiska högtiden

Fyra nya hedersdoktorer, Benny Andersson, musiker och kompositör, Margareta  Kempe författare, Eva Karlsson SKF:s VD och Tore Lundmark broexpert vid konsultfirman Ramböll, fick hatt på huvudet, ring på fingret och diplom i handen under den första högtidliga ceremonien. Därpå fick ett 30-tal doktorer sina hattar,
tio nya professorer installerades liksom 7 adjungerade professorer. 

I sitt högtidstal anlade LTU:s rektor Johan Sterte, som den forskare han är i grunden, ett problemorienterat perspektiv, när han berättade om mestadels positiva besked om universitetet. Eller som han uttryckte det ”angenäma problem”. Ett sådant är att allt fler studenter söker sig till LTU vilket visar universitetets starka attraktionskraft och ger mer pengar till lärosätet, men skapar samtidigt problem med brist på bostäder och liknande.

Han gjorde även en analys av ordet ”kvalitet” och konstaterade att det i väldigt hög grad beror på vem som betraktar det. Det rättesnöre som LTU håller sig till är Högskoleverkets kvalitetsutvärderingar.

- Hittils har det mesta varit positivt, senast vår utbildning till arbetsterapeut som fick betyget mycket hög kvalitet, sade han.

Andra positiva ingredienser som nämndes under rektors högtidstal var t ex satsning på senior forskning, universitetets nya Orgel Acusticum och en samnordisk satsning på gruvforskning, NordMin, som leds av LTU:s Pär Weihed professor i malmgeolog. Och så hade rektor varit på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins forskningskonferens i veckan, där Luleå tekniska universitet lyfts fram som ”Sveriges bästa universitet”.

Rektor gladdes även åt den positiva utvecklingen i länet och använde en devis av sin egen far för att beskriva den.

- Den som gräver en grop åt andra, får ofta bra betalt, sade han. 

Bild; Musikhögskolans kammarkör
Musikhögskolans kammarkör

Under högtiden bjöds även på en rad musikaliska inslag med rytmiska toner från Mexiko och klara röster från Musikhögskolans kammarkör. Bland annat sjöng kören delar ur det musikstycke som hedersdoktorn Benny Andersson komponerat, med text av Kristina Lugn, inför invigningen av universitetets högteknologiska Orgel Acusticum, ”En skrift i snön”. 

Bild; Professor Jerker Delsing LTU
Professor Jerker Delsing, LTU som fick ta emot Nordeas vetenskapliga pris

Högtiden avslutades med utdelning av akademiska priser och stipendier.  Professor Jerker Delsing fick ta emot Nordeas pris på 100.000 kronor för behovsdriven forskning som gynnar globalt och lokalt näringsliv. Ett annat exempel är Anita Enmark, Rymdteknik och Örjan Lestander Medicinsk vetenskap som fick Luleå tekniska universitets pris för förnämlig insats till nytta för utbildning på grund- och avancerad nivå.


När de högtidliga timmarna i Aula Aurora  var slut gav sig festdeltagarna ut i den blöta höstkvällen för att avsluta med bankett och dans i restaurang STUK till inpå småtimmarna. Mer därifrån så småningom. 

Festligheter kring långa bord vid LTU

Efter högtid kommer fest

När den akademiska högtiden vid Luleå tekniska universitet var till ända i lördags, strömmade entusiastiska festdeltagare till restaurang STUK för bankett och dans. Drygt 400 personer, inräknat hedersdoktorer, doktorer, professorer med flera
LTU-anställda och inbjudna gäster, var med.

Efter en promenad i höstregnet och med vägledning av marschaller och eldar, kunde gästerna äntra restaurang STUK där det först bjöds på mingeldelikatesser och champagne. Därefter blev det tre rätters middag med rencarpaccio som förrätt och knaperstekt ankbröst som huvudrätt och givetvis ändamålsenliga drycker till det. Avslutningsvis kunde en blåbärsmousse med blåbärsgelé sköljas ner med Moscatel Oro Floralis. Under måltiden underhölls gästerna av en grupp kvinnliga LTU-studenter i kören Embla och manliga dito

i kören Snapsakademien. Gästerna fick även höra Musikhögskolestudenten Michaela Stridbecks egna kompositioner ackompanjerad av sin studiekamrat Andreas Eriksson.

Under kvällen hölls även några tacktal men även lite mer ”populärvetenskapliga” tal. Rektor Johan Sterte gjorde en tidsbetraktelse och konstaterade att det finns många sorter av den varan, högtid, doktorandtid och tid i ett enda sammelsurium. Både bra och dåliga tider men oavsett vilket, så går den obevekligt framåt. Tid är också pengar, konstaterade han, som man kan köpa tid för, men ”Carpe diem” – vår bästa tid är nu, avslutade han och  kryddade det hela med en sång av favoritkompositören Robert Zimmerman, ”The times They are A-Changing”. 

Festen avslutades med dans till bandet Henkez, till inpå småtimmarna får man förmoda.