Hoppa till innehållet

Universitetet firade Akademisk högtid

Publicerad: 13 november 2017

Luleå tekniska universitet har under året fått tre nya hedersdoktorer, 20 nya professorer – tio kvinnor och tio män – och 75 nya doktorer.
Detta uppmärksammades under en ståtlig Akademisk högtid i lördags.

Varje november firas Akademisk högtid vid Luleå tekniska universitet, då årets akademiska framsteg hyllas och högtidlighålls.

Över 400 personer fanns på plats vid ceremonin i Aula Aurora i lördags, med promovering av nya hedersdoktorer och doktorer, installation av nya professorer och utdelning av diplom till de nya adjungerade professorerna (gästprofessorerna).

Under sitt tal vid ceremonin framhöll universitetets vikarierande rektor Erik Höglund universitetets viktiga roll i en allt mer globaliserad värld, men även regionalt.

– Av våra utexaminerade studenter så stannar cirka 35 procent kvar i vår region, vilket med dagens siffror innebär ett tillskott på nästa 700 personer per år. Om vi gör ett försök att summera över åren så innebär det cirka 15 000 högutbildade personer som stannat i vårt län, konstaterade Erik Höglund.

Framhöll det arktiska samarbetet

Han lyfte också ”the Arctic five”, det nya arktiska samarbete som Luleå tekniska universitet ingår i tillsammans med universiteten i Umeå, Uleåborg, Rovaniemi och Tromsö.

– Genom vår samverkan kommer vi att bli den i särklass största kunskapsnoden globalt rörande arktisk forskning och utveckling, en position som vi tror kommer att vara mycket betydelsefull den dag exploateringen av den arktiska regionen tar fart, vilket med all säkerhet kommer ske i takt med klimatförändringarna. Att nyttja tillgångarna i Arktis i form av olja, gas, mineraler och fiske på ett ansvarsfullt och hållbart sätt är oerhört viktigt i det känsliga ekosystem som Arktis utgör. Här har vi som bor i norr en kunskap och insikt som behövs.

På plats på ceremonin och den efterföljande banketten i STUK var årets tre hedersdoktorer:
Jan Lexell, ursprungligen från Luleå, som är professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och chefsläkare i Sveriges Paralympiska Kommitté.
Jenny B Osuldsen, designande arkitekt vid norska Snøhetta, som varit delaktig i projekt som minnespaviljongen vid Ground Zero i New York, det nya operahuset i Oslo, nya biblioteket i Alexandria och The 7th Room på Tree hotel i Harads.
Geoffrey Vining, professor i statistik vid Virginia Tech i USA, en av världens främsta statistiker med uppdrag för amerikanska försvarsdepartementet och amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Tal och musik

Under banketten hölls tal av Erik Höglund, professor Roland Larsson, Annica Sandström, ny professor i statsvetenskap, promota doktor Erik Nilsson, Geoffrey Vining och landshövding Sven-Erik Österberg.

För musik vid ceremonin respektive banketten stod bland annat Musikhögskolans kammarkör med dirigenterna Karin Fahlén och Sigurður Árni Jónsson, duon Johanna och Lada, studenter vid universitetets Musikhögskola, samt Snapsakademien vid Luleå tekniska universitet.

På menyn, som var komponerad av Hemmagastronomis Simon Laiti, fanns citrongravad abborre, rådjursfilé med helbakad rotselleri och dulce de leche med havtorn.

Taggar