Hoppa till innehållet

Universitetet firade akademiska framgångar

Publicerad: 11 november 2019

Luleå tekniska universitet har det gångna året fått 14 nya professorer och adjungerade professorer, 76 nya doktorer och två nya hedersdoktorer. Framstegen uppmärksammades under lördagens akademiska högtid, som hade hållbarhet som tema.

– Luleå tekniska universitet är en viktig aktör i den gröna omställningen. I vår nuvarande vision, som är inne på sitt sista år, är målet att vi ska bidra till ett attraktivt och hållbart samhälle. När jag ser tillbaka på de senaste tio åren är det därför med glädje och stolthet som jag kan konstatera att universitet på ett högst påtagligt sätt har bidragit till en mer hållbar värld; miljömässigt, socialt och ekonomiskt, sa rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn i sitt tal.

Vid en fullsatt ceremoni i Aula Aurora promoverades i lördags Luleå tekniska universitets nya doktorer och de nya hedersdoktorerna Thomas Öström, vd och medgrundare av clean tech-företaget Climeon, och Pär Lärkeryd, koncernchef och vd för Norra Skogsägarna. 

Universitetets nya professorer och installerades och de adjungerade professorerna fick ta emot sina diplom. Dessutom delades priser till framstående forskare och studenter ut. 

Lyfte bredd av forskning

Birgitta Bergvall-Kåreborn lyfte i sitt tal viktiga forskningsresultat och framsteg det senaste decenniet, rörande allt från en mer hållbar gruvdrift till biobaserade drivmedel, byggande i trä, smarta industriella system, artificiell intelligens och robotik, innovativt arbete inom vård och omsorg och kulturens betydelse för ett attraktivt samhälle.

– Vi vet att hållbarhet och arbetet för en bättre framtid är en enormt viktig fråga för våra studenter. Det är av yttersta vikt att vi är goda förebilder och att våra utbildningar är uppdaterade och relevanta, på detta område och andra, sa hon bland annat.

För musiken vid ceremonin stod Musikhögskolans kammarkör, dirigenterna William Berglund och Andrew Hermon, Jenni Halonen, flöjt, samt klarinettkvartetten Bassel Shamoun, Stina Bohlin, Richard Greenwood och José Luis Relova. Fanfarerna är komponerade av universitetslektor Fredrik Högberg.

Meny med lokalproducerade råvaror

Under den efterföljande banketten hölls tal av rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, installand professor Jessica K. Ljungberg, promota doktor Ulrica Strömbäck, hedersdoktor Pär Lärkeryd och landshövding Björn O. Nilsson.

Årets meny var komponerad av kocken Sebastian Gröndal och bestod av trattkantarellsoppa till förrätt, bräserat älghögrev med rotsaksterrin till huvudrätt och vaniljbavaroise med åkerbär till efterrätt.

För underhållningen vid banketten stod Trio Biff, studenterna Charlotta Waltersson, Andreas Grönberg och David Bergdahl från Musikhögskolan, Snapsakademien, Kompaniet och DJ Ove.

Taggar