Hoppa till innehållet
Foto: Hedyeh Jafari
Sina Sharif Mansouri, vid Institutionen för system- och rymdteknik har utsetts till pristagare av Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2021 vid Luleå tekniska universitet Foto: Hedyeh Jafari Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2021

Publicerad: 12 maj 2022

Sina Sharif Mansouri, vid Institutionen för system- och rymdteknik, har av Vattenfall tilldelats 2021 års pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.

− Jag är oerhört hedrad över att få ta emot Vattenfalls pris. Jag är uppriktigt tacksam för det erkännande jag har fått för mitt hårda arbete och för de människor som hjälpte mig på resan att uppnå min examen och ta emot detta pris, säger Sina Sharif Mansouri.

Tillämpning av utomatiserad fältrobotik

Sina Sharif Mansouris doktorsavhandlingen handlar om tillämpning av automatiserad fältrobotik och infrastruktur i underjordiska områden och okända tuffa miljöer och ger en helt ny uppsättning teorier för att möjliggöra autonoma operationer i tillexempel gruvindustrin eller rymdutforskning på andra planeter. Avhandlingen belyser problem kopplade till kontroll, navigering och ruttplanering av små luftburna farkoster, så kallade MAV (Micro Aerial Vehicles). I avhandlingen diskuteras tillämpningen av automatiserade undersökningar av underjordiska områden och infrastruktur i främmande och krävande miljöer.

Flyttar fram gränserna för autonom fältrobotik

Med det teoretiska perspektivet i avhandlingen bidrar Sina Sharif Mansouri till att flytta fram gränserna för autonom fältrobotik, vilket ökar möjligheterna att utföra obemannade undersökningar inom till exempel gruvindustrin och andra högrisk-miljöer.

− Sina Sharif Mansouri har genom sin forskning bidragit till att tänja på gränserna för autonom fältrobotik och bland annat göra det möjligt att genomföra obemannade inspektioner inom till exempel gruvindustrin eller andra högriskmiljöer. Vi är mycket glada och stolta över att få dela ut Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet till Sina, konstaterar Tord Eriksson tf vd Vattenfall Vattenkraft.

Publicerade artiklar

Avhandlingen baseras på 15 publicerade artiklar, varav 6 har publicerats i högt uppsatta vetenskapliga tidskrifter och resten på toppkonferenser inom området. Tidskrifterna har redan citerats mer än 350 gånger, vilket ytterligare visar effekterna inom robotteknik- och styrteknikgemenskapen. 

Priset delas ut i samband med Akademisk högtid 14 maj.