Examination med dramatik

Publicerad: 11 juni 2019

En svår trafikolycka bildade scenen för en del av specialistsjuksköterskornas examination. På universitetsområdet låg en vält bil och en bit ifrån stod en krockskadad bil. Båda bilarna var fulla av ungdomar.
– Det är bra att få träna tillsammans. Det är nyttigt, säger Elin Lindblom, student.

Studenterna har fått olika roller. Många är skadade, svårt eller lindrigt. Andra har klarat sig bra, men är chockade. Några av dem står eller sitter vid sidan av. En person ligger på marken och kvider medan en person verkar vara medvetslös. Blodet rinner från pannan på en av de skadade, någon har ett djupt skärsår i en arm.

Tre ambulanser anländer till platsen och inom kort kommer även räddningstjänsten med en bil.

– Nu skapar de sig en översikt av var det ligger skadade, säger Åsa Engström, examinator, och pekar på grupper av personal från ambulanserna som går runt på området.

Registrerar och klockar

Vid en av ambulanserna står en av studenterna som agerar sjukvårdsledare med en walkie talkie i handen. Samtidigt syns några personer med block i handen som registrerar och klockar det som händer på olycksplatsen.

– Det här görs i samarbete med räddningstjänsten, säger Åsa Engström.

Förutom studenter från ambulanssjuksköterskeutbildningen deltar studenter från iva-sjuksköterska och anestesisjuksköterska.

– Det är bra att de kan få känna på hur det kan vara att ligga på den kalla asfalten efter en olycka, säger Åsa Engström och pekar på en av studenterna som fått rollen som medvetslös efter olyckan.

Brandmannen Björn Forsberg och hans kollegor har under tiden sågat lös taket på en av bilarna för att kunna få ut en av de skadade.

Övningen är en del av en intensiv examinationsvecka för specialistsjuksköterskorna.

– Vi förenar praktik och teori. Det här blir ett prov, studenterna ska kunna agera, prioritera och välja i en sådan här situation. I morgon ska de presentera och opponera på magisteruppsatser, säger Åsa Engström.

 

Kontakt

Åsa Engström

Åsa Engström, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-493875
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsovetenskap
Ulrica Strömbäck

Ulrica Strömbäck, Universitetslektor, Utbildningsledare Specialistsjuksköterska med inriktning akutsjukvård

Telefon: 0920-492543
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsovetenskap