Hoppa till innehållet

Lärarbristen på agendan

Publicerad: 31 augusti 2018

Den 29-30 aug anordnades konferensen Aktuell Skolpolitik 2018 i Skellefteå. Region Västerbotten stod bakom arrangemanget och hade bjudit in såväl politiker som tjänstepersoner för att diskutera lärarbristen och ”Världens viktigaste jobb”.

Bland de inbjudna gästerna fanns Anna Ekström, gymnasie- och kunskapsminister, liksom Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Luleå tekniska universitet representerades av prorektor Cathrine Norberg samt Caroline Graeske, avdelningschef vid institutionen för konst, kommunikation och lärande.

– Konferensen är ett mycket bra initiativ. Det behövs fler mötesplatser där olika aktörer diskuterar lärarbristen, som ju handlar om vår framtid. Har vi inga lärare i framtiden har vi heller ingen skola, säger Caroline Graeske.

Ett komplext problem

Cathrine Norberg och Caroline Graeske deltog vid en presentation med efterföljande paneldebatt där det diskuterades hur högskolor och universitet rekryterar lärarstudenter och möter lärarbristen i samhället.

– Lärarbristen är ett mycket komplext problem där olika aktörer måste bidra på olika sätt för att en förändring ska ske. En viktig nyckel är mer samverkan mellan universitet, högskolor och huvudmän, säger Caroline Graeske och poängterar vikten av att hitta lösningar på lärarbristen.

– Läraryrket är ett yrke som handlar om ledarskap, kreativitet och utveckling, - utveckling av framtiden om man så vill!

Kontakt

Cathrine Norberg

Norberg, Cathrine - Professor, Prorektor

Organisation: Engelska med didaktisk inriktning, Pedagogik, språk och ämnesdidaktik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Telefon: 0920-492189
Rum: B276 - Luleå»
Caroline Graeske

Graeske, Caroline - Biträdande professor

Organisation: Svenska med didaktisk inriktning, Pedagogik, språk och ämnesdidaktik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Telefon: 0920-491005
Rum: D505 - Luleå»

Taggar