Praktiknära skolforskning under lupp

Publicerad: 29 april 2019

Forsknings och innovationsområdet Lärande bjöd nyligen in till workshop med temat lärande och forskning i samverkan. Syftet var att lyfta fram och synliggöra den praktiknära forskningen inom förskola och skola samt identifiera och diskutera olika strategier för att vidare utveckla och genomföra praktiknära skolforskning.

De drygt 60 deltagarna fick ta del av presentationer av forsknings- och utvecklingsprojekt inom Piteå kommun av forskargrupper vid Luleå tekniska universitet samt Umeå universitet. Workshopen vände sig till forskare samt lärare, rektorer och skolchefer inom förskole- och skolverksamhet. Dagen avslutades med ett panelsamtal där samverkansmöjligheterna mellan lärande och forskning diskuterades.

Bygga nätverk

– Där framkom vikten av att bygga nätverk och aktivt söka kontakt mellan akademin och praktiken för att utveckla reell samverkan.  Men även att denna samverkan måste förankras på samtliga nivåer, inklusive den politiska nivån, berättar Eva Alerby, professor vid Luleå tekniska universitet samt projektledare för forsknings och innovationsområdet Lärande.

Workshopen anordnades av Luleå tekniska universitet i samarbete med Umeå universitet och Piteå kommun.

Foto: Eva Alerby.

Eva Alerby

Alerby, Eva - Professor, Ämnesföreträdare

Organisation: Pedagogik, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande