Bilden visar ökat utrymme för cykelfält, med belysning och snövall (design David Chapman, LTU). Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Flexibla trafiklösningar

Publicerad: 15 oktober 2019

I delprojektet Flexibla trafiklösningar arbetar LTU och RISE med innovativa lösningar med tyngdpunkt på ökad gång-, cykel och kollektivtrafik. För trafiklösningarna ska hänsyn tas till att behoven kan förändras över tid, samt vinter- respektive sommarförhållanden.

Följande områden studeras:

Flexibel trafikyta – en utökad del av körbanan används för cykeltrafik. Fysisk utformning samt belysning används för att styra trafiken, med fokus på vinterförhållanden.

Bro för cykeltrafik – utformning av moduler för anläggande av cykelbanor, för att lättare kunna anlägga respektive ta bort/flytta en gång- och cykelväg.

Hållbar snöröjning – genom användning av digital teknik skapa ett bättre underlag för underhåll och val av snöröjningsfordon, främst för gång- och cykelbanor.

Självkörande fordon (vilande) – undersöka möjlighet att testa självkörande fordonslösning.

David Chapman

David Chapman, Biträdande universitetslektor

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Johan Odelius