LTU_business_30år_inno
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

30-årigt forskningssamarbete bakom ny superfabrik

Publicerad: 1 februari 2018

Nu har Lindbäcks Bygg öppnat portarna till Europas modernaste fabrik för industriellt och hållbart byggande på Haraholmen i Piteå. Fabriken producerar 1700 lägenheter per år och skapar 200 nya jobb. Bakom den innovativa tekniken i produktionslinjen ligger ett 30-årigt samarbete med Luleå tekniska universitet.

- I början på 90-talet var det krisartad i företaget. Vi gick från 100 till 25 medarbetare på ett halvår. Vi närmade oss då Luleå tekniska universitet för att se om vi kunde vända på skutan. Vi var inte intresserade av samverkan utan det gällde ju företagets överlevnad, säger Stefan Lindbäck.

I dag åsidosätter företaget ungefär tre procent av sin omsättning till forskning och utveckling. Strategisk utveckling och innovation har blivit ledord för företaget som i dag är marknadsledande i sin bransch. Samarbetet har också fått forskningen att blomstra.

- Här om året blev vi rankade fjärde i världen som forskningsgrupp i det vi håller på med. Det är ett kvitto på att vår forskning ligger i framkant, säger Lars Stehn, professor på avdelningen för industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet.

Se hela storyn här:

För mer information:

Lars Stehn

Lars Stehn, Professor, Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491976
Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Thomas Olofsson

Thomas Olofsson, Professor