Workshop om gruvor och miljö

Publicerad: 21 september 2016

Miljöfrågor blir allt viktigare för gruvindustrin, inte minst den påverkan på miljön som kan komma från avfallshantering och vatten från gruvområden. Forskningen om detta vid Luleå tekniska universitet presenterades på workshopen WELCAMM 15 september.

En viktig del av gruvforskningen vid Luleå tekniska universitet handlar om miljöfrågor. Vid workshopen presenterade forskare och doktorander i forskningsämnena Tillämpad geokemi och Geoteknik sina resultat om avfallshantering, vattenhantering och dammkonstruktion.

–  Det var positivt att workshopen väckte så stort intresse med ca 70 deltagare från gruvindustrin, myndigheter, konsulter och forskare, säger Björn Öhlander, Professor i Tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet.

Geovetenskap

Workshopen arrangerades av delområdet miljö inom CAMM2 (Centre of Advanced Mining and Metallurgy) vid Luleå tekniska universitet. Workshopen vänder sig främst till deltagare från Sverige och fyller ett behov för diskussion om forskning om gruvor och miljö utöver internationella konferenser. Det här var första gången för WELCAMM men det kommer att bli en årlig workshop.