Arne Nykänen, docent vid Luleå tekniska universitet 2017
Arne Nykänen, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet 2018 Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ljud i bilar och rymdskepp

Publicerad: 15 maj 2017

Arne Nykänen är forskare inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet med inriktning på ljuddesign för fordon. Vid en föreläsning på Vetenskapens hus i Luleå berättade han om sitt arbete med Scania och hur ett dataspel med rymdskepp influerat detta arbete.

Vi har vant oss att ljudet från olika produkter kan ge oss signaler som exklusivt, kraftfullt eller snabbt. Det kan vara hur dörren i en viss bil låter när man stänger den eller det mullrande ljudet från en viss motorcykel. Varningsljud av olika slag är idag ett självklart inslag i alla bilmodeller.

– När det gäller varningsljuden finns det mycket som kan utvecklas. Jag tror vi har mycket att lära av dem som idag skapar ljudeffekter för dataspel av olika slag, säger Arne Nykänen.

Ovan: exempel för ljudeffekter vid framförandet av ett rymdskepp

I dataspelet Elite: Dangerous har man arbetat mycket noggrant och målmedvetet för att skapa ljudeffekter för framförandet av olika virtuella rymdskepp. Man har även skapat ett koncept, Blue Zone, för hur det låter när man uppnått ett effektivt sätt att köra.

– Konceptet Blue Zone har vi tagit in i en förstudie för ljuddesign i Scanias lastbilar. Man kan till exempel träna lastbilschaufförer att köra mer bränsleeffektivt. Ljudeffekter kan både belöna föraren när bilen körs optimalt och varna samma förare när för mycket bränsle förbrukas. Positiv feedback kan ge ett förändrat beteende, säger Arne Nykänen.

Nya och andra utmaningar finns att ta sig an med de nya tystare elbilarna och framtidens självkörande fordon.

– Personligen tror jag att det kommer att dröja många år innan vi helt övergått till helt självkörande bilar. Fram till dess kommer vi att få komplexare förarmiljöer som ställer höga krav på att föraren förstår fordonet. Sen gillar ju folk gillar ju att köra bil manuellt, avslutar Arne Nykänen.

Arne Nykänen

Arne Nykänen, Biträdande professor

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser