Hoppa till innehållet

Nya konstnärliga utbildningar i Skellefteå

Publicerad: 17 februari 2017

Den konstnärliga miljön vid Luleå tekniska universitet stärks nu med inrättandet av ett nytt huvudområde kallat visuell gestaltning och två nya treåriga kandidatprogram i filmdesign och digital design. De nya programmen i Skellefteå ersätter de tidigare utbildningarna datorgrafik och film- och TV scenografi/attributmakeri.

– Det är en mycket spännande och positivt utveckling att den konstnärliga miljön vid Luleå tekniska universitet växer med inrättandet av ett nytt huvudområde visuell gestaltning samt två nya utbildningar i Skellefteå. Metoder och verktyg för att skapa bild och interaktion har utvecklats enormt sedan de tidigare mycket populära utbildningarna i film- och TV-scenografi/attributmakeri och datorgrafik startades och det är viktigt att vårt programutbud och innehåll förändras och uppdateras med omvärlden, säger prefekt Monica Johansson vid institutionen för konst, kommunikation och lärande.

Delar en gemensam grund

De två nya utbildningarna delar en gemensam grund i praktiska och teoretiska moment i bildskapande och visuell gestaltning. Utbildningen digital design är riktad till de som söker kunskap och färdighet inom digitala filmeffekter, datorspelsgrafik, visualisering och virtuell verklighet. Filmdesign riktar sig till dem som vill utveckla färdigheter och kunskaper i design för film och nya medier inom scenografi, attribut eller ljus.

Foto: Lars Andersson
Håkan Wallin. Foto: Lars Andersson

– Yrkesrollerna är många och behovet av kompetens växer inom industrin. Vill du vara med och producera film, TV, datorspel, virtual reality eller andra visuella berättarmedier så är utbildningarna vid Visuell gestaltning rätt. Du kommer att få möjlighet att under utbildningen bygga en stark portfolio och knyta industrikontakter vilket ger dig en unik förutsättning för en karriär inom den yrkesroll du är intresserad av, säger universitetslektor Håkan Wallin.
Utbildningarna startar höstterminen 2017. Till filmdesign antas 16 studenter och till digital design 20 studenter.

Kontakt

Monica Johansson

Johansson, Monica - Universitetslektor

Organisation: Matematik och lärande, Pedagogik, språk och ämnesdidaktik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Telefon: 0920-492557
Rum: R212 - Luleå»
Kai Nedergård

Nedergård, Kai - Universitetsadjunkt

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0910-585319
Arash Källmark

Källmark, Arash - Universitetsadjunkt, Utbildningsledare Visuell gestaltning

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0910-585347

Taggar