LTU_arrowhead_assembly_01

Arrowhead Assembly diskuterade framtidens automationsstandard

Publicerad: 12 november 2013

Arrowheadprojektet som koordineras av Luleå tekniska universitet gör ytterligare framsteg. Nyligen träffades parterna från det europeiska projektet och diskuterade ny teknologi för framtidens automationslösningar.

– En av frågorna som lyftes på mötet är hur framtidens automationssystem kan göras säkrare och mer pålitliga, säger professor Jerker Delsing.

Den 17 september arrangerades sammankomsten på Luleå tekniska universitet där de olika parterna från forskning och näringsliv i Arrowhead – EU:s största automationsprojekt – samlades för att diskutera de framsteg och metoder som nu utvecklas för att ta fram en automationsstandard för Europas processindustri.  Arrowhead handlar om att ta fram en serviceorienterad nätverksarkitektur som konverterar olika automationsprocessers kommunikationsprotokoll till ett gemensamt språk. Det skulle innebära att olika industrier som tidigare varit separerade från varandra fysiskt och rent organisatoriskt kan börja tala med varandra digitalt för att göra produktionsprocesser billigare, effektivare och energisnålare.

– Vi är fortfarande i uppstartsfasen. Flera av våra pilotdemonstrationer har börjat ta fart. En partner visade upp mycket spännande lösningar för behovs- och platsstyrd informationsspridning för underhållspersonal, säger Jerker Delsing.

Totalt deltar 78 parter med en tilldelad budget på 590 miljoner kronor. Mötet hölls under två dagar och kring 70 personer deltog vid samtalen. Nästa stora möte sker i början av Januari 2014 i Budapest.

Automation i produktionsindustrin är en viktig framtidsbransch som prioriteras av EU och Luleå tekniska universitet ligger i framkanten av forskningsområdet.