LTU_arrowheadkickoff_Jerker_delsing01.jpg
Jerker Delsing, professor vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Europas största automationsprojekt Arrowhead. Foto: Peter Olofsson

Europas största automationsprojekt har startat

Publicerad: 17 april 2013

Nu går startskottet för Arrowhead, Europas största forskningsprojekt någonsin inom utveckling av automation, ett projekt som koordineras av Luleå tekniska universitet.

Genom utveckling av avancerad teknik ska Arrowhead demonstrera hur tekniska enheter, kan samverka självständigt, för att optimera energianvändning och öka industrins konkurrensfördelar, samtidigt som det ger en bättre miljö. Det sker inom tillverknings- och processindustrin, energiproduktion, elektrisk mobilitet(elbilar) och smarta städer (trafikbelysning).

Budgeten för Arrowhead är på 68 miljoner Euro.

– I framtiden kommer det att finnas miljarder uppkopplade enheter i världen. Arrowhead finns till för att utveckla modern teknik så att dessa enheter kan samtala och utbyta tjänster med varandra automatiskt, något som ger möjligheter att minska energianvändningen och vattenförbrukningen i samhället och därmed negativ påverkan på miljön. Kärnan i vår teknologi måste vara så enkel att samma teknologi fungerar på helt olika enheter, säger Jerker Delsing, professor vid Luleå tekniska universitet och koordinator för projektet.

Genom Arrowhead kan tillverkningen i industrin bli mer flexibel och effektiv utan bekostnad av miljön. När olika tekniska system kan automatisera sin samverkan, på olika nivåer, och ta hänsyn till flera parametrar för att optimera energianvändningen, utifrån energipris och miljöpåverkan blir produktionen billigare.

– Det skapar konkurrensfördelar, samtidigt som samhället når sina miljömål, säger Jerker Delsing.

När hissen frågar fastigheten om lov att låna energi

En av demonstrationerna som Arrowhead diskuterar för framtiden är att halvera energiförbrukningen för de 4,5 miljoner hissar som finns i Europa. De förbrukar tillsammans 16-17 GWh per år.

– En ”smart hiss” kan användas som generator. Genom att hissarna självständigt kommunicerar med fastigheten eller intilliggande laddstolpar för elbilar, får hissarna låna el på mornarna. Vid arbetsdagens slut får hissen å sin sida fungera som en generator när den fraktar ner alla människor genom att omvandla rörelseenergi till elektrisk energi. Elen från hissen skickas automatiskt tillbaka till fastighetens ventilations- kyl- belysnings- och värmesystem, och till elbilarna, som återigen blir laddade, säger Jerker Delsing.

Europa är i dag ledande inom automation.  I Arrowhead ingår ett 20-tal stora industriföretag inom automation bland andra Schneider, Metso, Thales, Acciona, SKF och Honeywell. Dessutom är ett 30-tal små och medelstora företag med i projektet, samt ett tjugotal institut och universitet i Europa.

Projektet Arrowhead ska pågå i fyra år och bygger mycket på publika demonstrationer.

Text: Katarina Karlsson