LTU_arrowhead

Gott betyg för LTU och Arrowhead

Publicerad: 17 januari 2014

Luleå tekniska universitet får gott betyg i en första Technical Review Report som publicerats om det internationella forskningsprojektet Arrowhead som koordineras av LTU.

Totalt deltar 78 parter i Arrowheadprojektet som har en tilldelad budget på 590 miljoner kronor. Automation i produktionsindustrin är en viktig framtidsbransch som prioriteras av EU och Luleå tekniska universitet ligger i framkanten av forskningsområdet.

– Projektet har inneburit hårt arbete för LTU. Det är kul att få ett gott omdöme speciellt när det kommer från högaktade experter inom automationsforskningen, säger professor och projektkoordinator Jerker Delsing.

Arrowheadprojektet startades i mars månad förra året och de första sju månaderna har nu utvärderats. Den första delfasen fick betyget ”Good Progress” vilket innebär att Arrowhead och LTU har uppnått merparten av projektets mål med små undantag.

– Vi är så klart tacksamma men kommer också att analysera rapporten detaljerat för att ta reda på om det finns områden som vi kan förbättra inför nästa fas av projektet. Arbetet med en gemensam automationsstandard är av stor vikt för Europas industrier för att vi ska förbli internationellt konkurrenskraftiga i framtiden, säger professor Jerker Delsing.

Det är de två experterna Claus Thybo, teknisk utvecklingschef på TA Hydronics, och Stamatis Karnouskos, forskningsexpert på M2M och Internet-of-Things vid mjukvaruföretaget SAP AG, som har utvärderat Arrowhead.

Bland annat står det att läsa i rapporten: ”Arrowheadprojektet har nått merparten av sina mål och tekniska målsättningar för perioden med tillfredställande resultat. Särskilt utmaningen att hålla ihop ett stort konsortium och bryta ner väldigt komplexa och utmanande problem har varit väl genomfört…”.