LTU_cleanroom_EISLAB

Nytt labb ska minska kretskort

Publicerad: 24 april 2013

Avdelningen EISLAB bygger ett nytt renrum för tillverkning och forskning kring mikro-elektronik vid Luleå tekniska universitet. SBU-labbet med det nya renrummet beräknas bli klart och invigt i augusti.

Sequential Build Up (SBU), är en teknik för elektronikproduktion som fortfarande befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede. SBU-teknik är tänkt att minska både kostnad för produktion och tillämpning av integrerade kretsar.

– Vi behöver ett renrum för att kunna forska kring nya byggsätt för elektronik. Byggsätt som siktar på att minska dimensionerna på kretskort ner mot 1 mikrometer, ett hårstrå är 150 mikrometer, och samtidigt bygga elektronik utan lödning, säger Jerker Delsing, Professor på avdelningen EISLAB vid Luleå tekniska universitet.

Ett renrum är ett utrymme med en miljö fri från partiklar som damm, luftburna mikrober, aerosolpartiklar och kemikalieångor. För att vistas i SBU-labbet krävs det därför också att forskarna bär skyddsdräkter när det passerar igenom den så kallade luftslussen till renrummet. SBU-labbet vid Luleå tekniska universitet byggs i A-huset där demostudion vid nuvarande EMC-labbet ligger och kommer att bli 36 kvadratmeter stort även innehållandes ett kemirum för preparering av kretskortsämnen när det färdigställs i augusti.