Metanolresan – med skogen i tanken

För första gången kommer en personbil anpassad för E85 att testköras på en blandning av bensin och svensktillverkad förnybar metanol. Metanolen är tillverkad av skogsrester vid Luleå tekniska universitets pilotanläggning. Sträckan som ska köras är Luleå - Stockholm. Bakom ratten sitter professor Rikard Gebart som därmed gör ett historiskt fälttest.

Regeringen vill att Sverige ska bli ett av de första länderna med en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. En mycket lovande pusselbit för att nå dit skulle vara en satsning på metanol som drivmedel. Ett bränsle som kan tillverkas av restprodukter från svensk skog och som är väldigt energieffektivt.

Tekniken att ta fram metanol från svenska skogsrester, den behärskar vi vid Luleå tekniska universitet, efter att ha testat det i vår pilotanläggning under mer än 10 000 timmar.

Luleå tekniska universitet har under tre år utvecklat tekniken för att framställa metanol i en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika bioprodukter, LTU Green Fuels. Energimyndigheten har beslutat att inte fortsätta stödja satsningen men professor Rikard Gebart vid Luleå tekniska universitet är ändå övertygad om att metanol är ett drivmedel för framtiden.

– När politikerna har enats om långsiktiga skatter och andra villkor gällande förnybara drivmedel så är jag övertygad om att kommersialiseringen kommer att ta fart i Sverige, säger Rikard Gebart.

Resan

För att demonstrera att E85-bilar kan köra på hög inblandning av metanol och för att närmare undersöka hur väl det fungerar kommer Rikard Gebart att genomföra en resa Luleå – Stockholm med start den 9:e maj där Rikard blir först med att köra på svensktillverkad förnybar metanol över en längre sträcka. Under resan kommer han att träffa media för att berätta om universitetets forskning på metanol och dess framtidspotential. Den 12:e maj kommer Smedernas speedwaylag att köra sina motorcyklar på ren metanol som producerats i LTU:s pilotanläggning.

Jag kan inte garantera att vi kommer att klara hela sträckan Luleå-Stockholm, men jag har en stor förhoppning om det.

Du kommer att kunna följa Metanolresan på Facebook, www.facebook.com/metanolresan

Metanolresan i media

Rikard Gebart

Gebart, Rikard - Professor