Flygplan

Energiteknik i media: ”Så gör vi gemensamt flyget grönare”

Publicerad: 12 april 2018

Fredrik Granberg vid energiteknik är en av tre skribenter bakom en debattartikel i Svenska dagbladet som publicerades den 12 april 2018.

Författarna vill se politiska beslut som ger bättre förutsättningar för flygbolagen att tillsammans med forskare ta fram ny grön teknik. Särskilt vid kortare flygningar ger bioflygbränsle större klimatförbättringar eftersom man sällan får den höghöjdseffekt som är fallet vid långa flygningar som i sin tur minskar fördelarna med fossilt bränsle.

En flaskhals för att använda grönt flygbränsle är tillgången. Författarna vill därför se en långsiktig plan för att underlätta och påskynda en storskalig produktion av gröna drivmedel.

Vid Luleå tekniska universitet har man hittat en lösning där dagens fossila bränsle för flyget kan bytas ut mot bioflygbränsle producerat av inhemsk skogsråvara.

Fredrik Granberg

Granberg, Fredrik - Projektledare

Organisation: Energiteknik, TVM Green Fuels Operation, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik