Grönt examensarbete i Australien

Publicerad: 10 april 2014

Ex-jobb i Australien väntar Johan Stenvall som läser sista året på civilingenjörsutbildningen hållbar energiteknik. I maj sätter han sig på ett plan mot Melbourne där han ska undersöka hur australiensarna kan ställa om sin omfattande tillverkning av ammoniak till att bli fossil-oberoende och mera miljövänlig.

Civilingenjörsutbildningen hållbar energiteknik har fokus på att förse världen med energi som producerats miljövänligt, hållbart och av förnyelsebara råvaror, till exempel biomassa från skogsbruket.

Johan gör sitt ex-jobb i samarbete med Monash University och ett stort pappersbruk i Australien. På plats i Melbourne ska han spendera sin sista termin med att skapa miljövänlig ammoniak med hjälp av integrerad förgasning av biomassa och svartlut, en restprodukt från papperstillverkning. Ammoniaken blir sedan basen för att framställa grön konstgödsel. Idag tillverkar Australien stora mängder ammoniak av fossila material, främst naturgas, och möjligheterna att tillverka grön ammoniak är väldigt intressant.

– Det är en stor industri, och att få göra ex-jobbet i Australien känns jättekul, säger Johan som ägnar en hel del tid just nu åt att ordna med alla papper och med lägenhet i Melbourne. Lägenheten delar han med flickvännen som också kommer att göra sitt ex-jobb där.

Att det gick så lätt att få hjälp med kontakter i Australien när han väl bestämt sig för att göra sitt ex-jobb där är han glad för.

– Ett tips till nya studenter som gillar att resa - prata med folk på institutionen. Många har mycket bra kontakter i andra länder, så utmana din idé och åk ut i världen.

Engagerade lärare var det som gjorde att Johan, efter ganska mycket funderande, valde att söka utbildningen i Luleå.

– Jag minns att jag under en praktikperiod på gymnasiet besökte universitetet och att jag tyckte att den tekniska biten var ganska tråkig. Men mötet med lärarna och framförallt deras engagemang fastnade och lockade mig tillbaka. Lärarna och att jag är väldigt intresserad av energi- och miljöfrågor, gjorde att jag ändå hamnade här till slut. Här finns stor kunskap och mycket goda kontaktnät som gör LTU värdefullt för studenter såväl som doktorander och lärare. Framförallt vill jag lyfta fram studentlivet vid LTU som verkligen har något för alla. Sammanhållningen hos studenterna är fantastisk och det finns föreningar och grupper för allt man kan önska sig som student.

Text: Åsa Svedjeholm