Green fuels
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kinesiskt forskarbesök på Green Fuels

Publicerad: 21 augusti 2014

En kinesisk delegation besökte pilotanläggningen Green Fuels som ett första steg i ett möjligt samarbete forskare emellan. Besöket innehöll såväl forskningspresentationer och besök i den unika anläggningen.

De kinesiska forskarna kom från Guangzhou Institute of Energy Conversion, Chinese Academy of Sciences (CAS). Det är det ledande institutet för biomassa och bioenergi i Kina. Syftet med besöket är att utforska möjligheten för ökat samarbete mellan Luleå tekniska universitet och CAS.

– Sammanfattningsvis så hoppas båda parter på ett samarbete inom förgasningsområdet. Guangzhou Insitute of Energy Conversion är ett väl ansett institut och som ett första steg vill vi öppna upp för informations- och idéutbyten. Förgasning av svartlut är naturligtvis en möjlighet för samarbete, men vi vill gärna fortsätta en dialog för att kanske hitta fler områden där vi kan samarbeta, säger Rikard Gabart, professor vid Luleå tekniska universitet.

Under besöket fick delegaterna både lyssna till föredrag om den forskning som bedrivs inom området Förnybar energi vid Luleå tekniska universitet, samt besöka universitetets pilotanläggning Green Fuels i Piteå.

– Det är en väldigt intressant teknik, men vi står inför stora utmaningar för att kunna tillämpa den i Kina. Vår tillgång till restprodukter från skogsindustrin liknar inte de i Sverige så vi måste använda oss av annat råmaterial för att få någon ekonomi i processerna, säger Xio-Li Yin, professor vid Guangzhou Insitute of Energy Conversion.

Läs mer om Green Fuels

Marcus Öhman

Marcus Öhman, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491977