Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleåforskare leder EU-satsning på vindkraft

Publicerad: 7 april 2015

Professor Milan Veljkovic, Luleå tekniska universitet, har fått uppdraget att leda ett stort prestigefullt EU-projekt. Målet är att utveckla hållbar vindkraft utifrån olika EU-länders behov.

– Det här är ett prestigeprojekt som Luleå tekniska universitet fått förtroende att leda, säger Milan Veljkovic.

Förutom att leda projektet och koordinera forskargrupper från bl a Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien och företag med kopplingar till vindkraftindustrin, ska Luleåforskarna ta fram nya vindkraftskonstruktioner. Basen är de vindkrafttorn i höghållfast stål som utvecklats här i Luleå.

Extra starka vindkrafttorn

Milan Veljkovic och hans forskargrupp vid Luleå tekniska universitet är internationellt ledande inom vindkraftområdet. Vindkrafttorn i höghållfast stål som är enkla att montera och demontera, är hållbara och starka och tål extrema väderförhållanden, t ex kyla, är Milan Veljkovic specialområde.  Det handlar om torn på 100 meter eller högre som ska klara konkurrenskrav på marknaden med god marginal genom att använda innovativa lösningar.

Inom EU-projektet AEOLUS4FUTURE ska ca 3,8 miljoner euro omsättas i forskning och utveckling kring frågor som att identifiera potentialen för vindkraft on-shore och off-shore, design av hållbara högeffektiva vindkraftsystem, kostnadseffektiv distribution av vindenergi, nya höghållfasta vindkraftkonstruktioner m m.

Efterfrågar på ny kompetens

Idag efterfrågar marknaden innovationer och ny kompetens, bl a för att kunna svara mot EUs ambitioner att öka produktionen av förnyelsebar energi. Att säkra Europas världsledande position och insatser för att sänka koldioxidutsläppen med hjälp av ny teknik för produktion av förnyelsebar energi, är det långsiktiga målet.

De 15 doktorander (ESR) som ska göra sin forskarutbildning inom ramen för AEOLUS4FUTURE får några månaders företagspraktik under utbildningen. Företagspraktik i forskarutbildningen är ett relativt nytt koncept som nyligen börjat tillämpas i Luleå och i Sverige Projektet AEOLUS4FUTURE finansieras av EU-programmet Marie Curie.