Christine Heistermann, teknologie doktor i stålbyggnad, Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Smart anslutning öppnar för högre vindkraftverk

Publicerad: 20 januari 2015

Tornen i vindkraftverk tenderar att bli allt högre vilket ställer stora krav på konstruktionen, inte minst för de anslutningar som används. I en ny doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet ger Christine Heistermann rekommendationer för hur anslutningarna ska designas.

– Användningen av friktionsanslutningar med öppna slitsade hål kan minska kostnaden för rörformiga ståltorn med upp till 15 procent, främst genom materialbesparingar. Snabbare montering och enklare tillverknings- och konstruktionsprocesser kan minska kostnaden ytterligare. Viktigast av allt är att den här typen av anslutning förbättrar hållfastheten för tornet då anslutningen i sig inte längre blir konstruktionens svaga länk. Det gör det möjligt att använda höghållfast stål för tornets skal, säger Christine Heistermann, teknologie doktor i stålbyggnad vid Luleå tekniska universitet.

Friktionsanslutning med öppna slitsade hål för tillämpning i rörformiga ståltorn. De öppna slitsarna i anslutningen förenklar in-situ montering jämfört med konventionella runda hål.

– Att kunna bygga höga stabila vindkraftverk är önskvärt eftersom det ökar vindhastigheten, ger stabilare vind samt ger plats för en större rotordiameter, för vilken den genererade kraften är direkt proportionell i kvadrat. Ett högt torn ersätter ett antal kortare, vilket minskar miljöpåverkan.

Christine Heistermanns forskning är finansierad av Centrum för högpresterande stål vid Luleå tekniska universitet samt av the European Research Fund for Coal and Steel, i projekten High Strength Steel Tower for Wind Turbines (HISTWIN) och High Strength Tubular Towers for Wind Turbines (HISTWIN2).