Eskilstuna Smederna
Eskilstuna Smederna testkör metanol från Luleå tekniska universitet. Foto: Johan Ek Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Speedwayklubb testkör LTU metanol

Publicerad: 11 maj 2016

Eskilstuna Smederna blir först i världen med att köra speedwaymotorcyklar på svensktillverkad förnybar metanol. Luleå tekniska universitetets pilotanläggning är den enda i världen som tillverkat metanol från skogsrester – och det är det bränslet som Eskilstuna Smederna ska testköra. Den publika testkörningen sker torsdag 12 maj, 13:00 på Eskilstuna Motorstadion.

-Vi har sedan länge arbetat med miljöfrågor och vi försöker ständigt förbättra oss och det här är en viktig utveckling. Planerna att köra med svensktillverkad grön metanol har redan diskuterats på hög nivå inom Svemo och SBF som är motorcykel-snöskotersportens och bilsportens riksorganisationer. Vi jobbar sedan några år med att förstärka våra anläggningars positiva miljöpåverkan gällande biologisk mångfald och vi arbetar även med miljöcertifiering. Kan vi också kraftigt minska utsläppen kopplade till bränsleanvändningen kan vi snart på allvar börja tala om grön motorsport som skapar nytta på många plan, säger Mikael Norén på Svemo.

Foto: CaptainNorway

Vill miljöanpassa speedway sporten

Luleå tekniska universitet och Eskilstuna Smederna har gemensamma intressen. Eskilstuna Smedernas speedwaymotorcyklar går i dag på importerad metanol, tillverkad av fossila bränslen. Nu söker klubben möjligheter att miljöanpassa sporten ytterligare. Därför kommer ett testrace att köras med förnybar svensktillverkad metanol, tillverkad av skogsrester vid Luleå tekniska universitet.

- Det känns bra att kunna visa att även motorsporten har ett miljösamvete och att det går att köra fort med förnybart bränsle i tanken, säger Eskilstuna Smedernas lagkapten Magnus ”Zorro” Zetterström som redan har gjort några provåk med den gröna metanolen.

Eskilstuna Smedernas har miljöfokus i dag genom dels  ”Miljövänlig Motorsport i Världsklass” tillsammans med Svemo, dels Ikaros Cleantech´s spillskyddsprogram.

Metanol från skogsrester

Luleå tekniska universitetets pilotanläggning för syntesgaser är den enda i världen som tillverkat metanol från skogsrester och forskarna har tagit fram en helt unik förgasningsprocess som har visat sig vara mycket tillförlitlig och robust. Processtekniken för omvandling av skogsrester till metanol är testad under mer än 11 000 timmar och är klar att bygga i full skala. Den 9 maj testkörde forskare en Saab 9-5 Biopower på en 56% metanolblandning från anläggningen, sträckan Luleå-Stockholm.

- Det här visar att det går att köra omodifierade E-85 bilar på en M-56 blandning redan idag, vilket visar att det redan finns en marknad på cirka 250 000 bilar för det företag som bygger den första kommersiella anläggningen för tillverkning av grön metanol från skogsrester, säger Rikard Gebart, professor i Energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

- Jag tycker att det är jättepositivt att speedwaysporten vill visa vägen mot ett fossilfritt transportsystem och att man har som mål att köra på helt förnybar metanol, säger Roger Blomstrand, styrelseledamot i Eskilstuna Smederna med mångårig erfarenhet inom bränslemarknaden.

I media