3d-skrivare för snö. Från vänster: Marcus Kullerstedt, Asutay altay, Daniel Olovsson, Marcus Liljegren, Pedram Hajigholi och Mikael Eriksson.

Spektakulära innovationer på projektkurs

Publicerad: 20 mars 2014

En 3d-skrivare för snö och en eldriven dressin. Årets upplaga av projektkursen Sustainable Living, som är en del av civilingenjörsprogrammen maskinteknik och hållbar energiteknik, bjöd på några minst sagt spännande nyheter.

– Det viktigaste med 3d-skrivaren är det munstycke vi utvecklat. Munstycket ska gå att koppla på en industrirobot för att skapa större geometrier av is, till exempel lådor av is för att transportera fisk. ”Skrivaren” matas med snö som finfördelas, och med hjälp av en fläkt blåser snön ut genom en slang tillsammans med vatten från en annan slang. Det blir till ett slask som fryser väldigt fort, säger Marcus Gullerstedt som läser tredje året på civilingenjör maskinteknik.

SL_Dressin.jpg
Eldriven dressin. Från vänster: Jakob Sandblom, Viktor Semberg, Alexander Johansen, Tobias Hultqvist, Astrid Sjöström, Simon Brännvall, Jonathan Petersson, Tobias Thorvaldsson och Daniel Rung.

Tävlingssugna studenter

En annan nyhet på kursen var den motordrivna dressin som byggts av en grupp på nio studenter på civilingenjör maskinteknik. Den ska användas i tävlingen Delsbo Electric som går av stapeln 24 maj. Tävlingen går ut på att ha det mest energieffektiva järnvägsfordonet på en sträcka av 3,36 km.

– Det är ett jätteroligt projekt där vi fått testa olika tekniska lösningar och hålla oss till en tidsplan och budget. Vi uppskattar att universitetet ger oss medel för att kunna bygga fordonet och delta i tävlingen. Syftet med tävlingen är att visa upp tågens extrema energieffektivitet. Den elmotor vi använder har en väldigt hög verkningsgrad, upp till 95 procent, vilket kan jämföras med en bilmotor som ligger kring 30 procent, säger projektledaren Jonathan Petersson, student på civilingenjör maskinteknik.

SL_is_vind.jpg
Avisning av vindkraftverk. Från vänster: Petter Lundqvist, Simon Wounder, Stefan Lindstedt, David Ämtér, Patrik Valfridsson, Jakob Nömm och Mikael Turesson.

Expanderande vingar

På temat energibesparing fanns också ett annat projekt som handlade om att effektivisera vindkraftverk i kallt klimat. Vintertid har vindkraftverk problem med att det bildas is på vingarna. Idag tas isen bort genom att vindturbinen stoppas och vingarna värms upp på el. Det resulterar i att upp till 10 procent av den producerade elektriciteten används för avisning.

– Vår lösning innebär att en gummiprofil byggs in i vingen och blåses upp med tryckluft. Det gör att isen kan sprängas bort, vilket är mer energieffektivt och minimerar driftstopp. Det som återstår för att kunna ta lösningen i produktion är att hitta ett UV-resistent gummi, det kan möjligen också fungera med ett kompositmaterial, säger projektledaren Jakob Nömm, student på civilingenjör hållbar energiteknik.

Bland övriga projekt fanns bland annat en produkt som omvandlar värme från en lägereld till elenergi, ett innovativt solvärmesystem samt en lösning för att ta tillvara energi som genereras av träningsredskap. Studenterna i de olika grupperna var överens om att det var roligt och givande att få sätta samman kunskaper de haft med sig från tidigare kurser, alltifrån mekanik till elektronik.