Francesco_Enrichi
Dr. Francesco Enrichi. Foto: Valentina Vivian. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Superskikt gör solceller mer effektiva

Publicerad: 22 augusti 2016

Luleå tekniska universitet ligger långt framme när det gäller forskningen på framtidens solceller. Via Vinnovas samarbetsprogram Mobility for Growth rekryteras nu Dr. Francesco Enrichi för att arbeta med projektet Nano2solar.

Projektet handlar om att ta fram och utveckla spektrala omvandlingsskikt som ökar effektiviteten i solceller.

– En av de stora begränsningarna med dagens solceller är att en stor del av solenergin går förlorad på grund av att materialet har svårt att fånga upp solens spektrum. Jag arbetar på att ta fram ett frekvensomvandlingsskikt baserat på sällsynta jordartsmetaller. Skiktets omvandlingsegenskaper förstärks genom närvaro av metallnanopartiklar och nanoantenner, säger Dr. Francesco Enrichi.

Integreras i produktionsprocessen

Forskargruppen på experimentell fysik har under ledning av ämnesföreträdare Alberto Vomiero på senare tid fått stor uppmärksamhet för sin forskning på framtidens solceller. Nu stärks alltså kompetensen ytterligare genom rekryteringen av fysikern Dr. Francesco Enrichi, som har gedigen erfarenhet när det gäller framställning och karaktärisering av optiska material.

– Dessa nya solceller blir mer effektiva genom att frekvenser av solens spektrum som dagens solceller har svårt att fånga upp i stället kan absorberas maximalt. Omvandlingsskiktet ska kunna placeras i toppen eller botten av solcellen och lätt integreras i produktionsprocessen.

Energikälla med stor potential

Förutom att nå framsteg inom forskningen på solceller så är ett annat mål med projektet att skapa ett långsiktigt samarbete inom området solenergi mellan Luleå tekniska universitet, Chalmers tekniska högskola, forskningsinstitutet Centro Fermi i Rom samt universitetet Ca 'Foscari i Venedig i Italien.

– Förnybara energikällor är outtömliga, allmänt tillgängliga över hela planeten och relativt billiga. Dessutom är miljöpåverkan minimal. Därför görs stora insatser, inte minst inom forskning, för att öka andelen förnybar energi. Solenergi har stor potential och är en förnybar energikälla som är på frammarsch globalt, säger Francesco Enrichi.