Hoppa till innehållet
Thasshwin Mathanlal
Thasshwin Mathanlal, doktorand i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, tar emot sitt Global Swede-diplom under en ceremoni på Utrikesdepartementet. Gabriella Augustsson, gruppchef på UD:s enhet för främjande och hållbart företagande, delade ut priset. Foto: Sofia Nahringbauer/UD Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Doktorand fick Global Swede-diplom

Publicerad: 3 juni 2019

Thasshwin Mathanlal, doktorand i atmosfärskunskap vid Luleå tekniska universitet, har tilldelats Global Swede-diplomet – en utmärkelse som ges till internationella toppstudenter. – Nu får jag möjlighet att vara ambassadör mellan svenska universitet och universitet i mitt hemland Indien, säger Thasshwin Mathanlal.

Global Swede-diplom ges till studenter som utmärker sig inom områdena innovation och entreprenörskap och visat sig vara bra representanter för både Sverige och sitt hemland.

– Att jag fick ett Global Swede-diplom kom som en fullständig överraskning för mig. Jag blev helt stum när jag hörde nyheten, säger Thasshwin Mathanlal.

Thasshwin Mathanlal försöker att alltid tillämpa ett innovativt angreppssätt för sin forskning.

– För mig är det viktigt att forskning inte begränsas av kostnader och infrastruktur. Jag fokuserar på att maximera användadet av kommersiella resurser runtomkring mig utan att behöva kompromissa med forskningskvaliteten.

Varför har du valt att arbeta med rymden?

– Ända sedan jag var liten har jag varit väldigt intresserad av mekatronik, det var min hobby att bygga robotar och maskiner. Efter min kandidatexamen i tillverkningsteknik från College of Engineering Guindy, en av södra Indiens mest prestigefyllda institutioner, valde jag att fortsätta inom rymdområdet eftersom det är en av de mest utmanande miljöerna för mekatronisk applikation.

Efter sin kandidatexamen pluggade Thasshwin Mathanlal en master i rymdvetenskap och rymdteknik, då träffade han sin handledare Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap, som introducerade honom för rymdinstrumentering.

– När jag blev en del av den tvärvetenskapliga forskargruppen i atmosfärsvetenskap, förstod jag hur jag kunde bidra till vetenskapen från ett ingenjörsmässigt perspektiv. I forskargruppen finns en synnergi mellan vetenskap och teknik och jag är stolt över att vara en del av just den gruppen inom vilken min hobby kunde bli mitt yrke.

Kontakt

Thasshwin Mathanlal

Thasshwin Mathanlal,

Telefon: 0920-493147
Organisation: Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik