Some of the places of the Campaign.
Krediter: GAS Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

GAS FÄLTSIDA KAMPANJER I KÄRKEVAGGE, "HEMLIGT STENVALDET" I SVENSKA LAPLAND

Publicerad: 6 september 2019

Fältplatskampanjen genomförd av GAS i Kärkevagge ägde rum i fem dagar mellan 24 och 30 augusti 2019.

Teamet bestod av Anshuman Bhardwaj, Lydia Sam, Shaktiman Singh, Juan Antonio Ramirez och Martha Schuchardt-Intern från Tyskland-DAAD-stipendiat från Humboldt University of Berlin- .

De har flera vetenskapliga mål och höjdpunkter att uppnå som inledningen av ny glaciologisk forskning i Sverige genom att identifiera en tidigare glaciärdal som regelbundet kan kartläggas och övervakas genom högupplöst fotogrammetri, geomorfologisk och termisk kartläggning av det glaciala och periglaciala landskapet. Mars analog forskning är också en del av denna kampanj. Tanken är att kartlägga och börja övervaka periglaciala funktioner som en Martian-analog. Den vetenskapliga expeditionen använder för första gången en termisk och fotogrammetrisk kamera samtidigt för sådan typ av forskning.

Kärkevagge-dalen betyder ”den hemliga stendalen” eftersom den är full av landformerna från tidigare glaciation och därmed är det perfekta stället att utföra denna typ av forskning. Abisko Research Station ligger mycket nära fältplatserna och gör också fältlogistiken för gruppen väldigt enkel. Det är också en början att bilda nya forskningssamarbeten i regionen.

I denna kampanj spelar drönstekniken en viktig roll. Dronen är försedd med en högupplöst termisk kamera ombord för att generera termiska profiler för landformerna under upprepade observationer. Detta kommer också att hjälpa forskarna att observera dynamiken i de glaciala landformerna under mörkret.